Gisteravond maakte FC Barcelona het definitieve ontwerp bekend van het te renoveren Camp Nou. Tussen 2017 en 2021 zal het huidige Camp Nou, nu al het grootste stadion van Europa, groeien naar een voetbaltempel met 105,000 plaatsen.

Op 5 juni 2015 startte de ontwerpwedstrijd voor de renovatie van Camp Nou. Uit 26 ingediende ontwerpen werd uiteindelijk na een shortlist van 8 het ontwerp van het Japanse bureau Nikken Sekei, bijgestaan door  het Catalaanse Pascual i Ausió Arquitectes, gekozen. Hun ontwerp viel op door ‘de openheid, elegantie, sereniteit en democratie’, aldus de jury.

Dat Camp Nou zou worden gerenoveerd was al een tijdje bekend. Al in 2007 werden de eerste plannen gepresenteerd, en in 2014 werd de planning voor de renovatie al gepresenteerd. In verschillende bouwfases  wordt de derde ring uitgebouwd, de momenteel overdekte zijde ingesloten en de tribunes geheel overdekt. In 2021 kan FC Barcelona gebruik maken van zijn geheel gerenoveerde stadion. Tijdens de bouw kan het echter gewoon in Camp Nou blijven spelen.

Wat opvalt aan het ontwerp is de open buitenkant, waardoor de bezoekers van Camp Nou op alle drie de ringen in contact staan met de buitenwereld. De 47,000 m2 aan membranen dak zal de Barca-fans in de toekomst beschermen tegen de weergoden. Camp Nou staat momenteel al bekend als dé voetbaltempel, maar is door de renovatie en uitbreiding ouderdom voor en kan in de toekomst een gooi doen naar een derde Champions League-finale in Catalonië.

campnou01 campnou02 campnou03 campnou04