Al enkele jaren staat de verhuizing van Atlético Madrid naar het nieuwe Estadio de la Peineta op de planning. In 2007 verkocht Atlético de grond onder het huidige stadion Vicente Calderón aan een Spaans bouwbedrijf. In ruil hiervoor verbouwd dit bedrijf het oude atletiekstadion de la Peineta in het oosten van Madrid tot een 68.000 plaatsen tellende nieuwe thuishaven voor Atléti.

Maquette van het nieuwe stadion in het museum van Atlético in Vicente Calderon
Maquette van het nieuwe stadion in het museum van Atlético in Vicente Calderón

Sindsdien is er onder de Atlético-fans genoeg discussie en woede geweest over het verlaten van de oude thuishaven, waar elke kier voetbalcultuur uitstraalt en waar het spook van Los Colchoneros elke twee weken bezit neemt van de tribunes en het laat transformeren naar een haast onneembare vesting. De laatste vier jaar leden de mannen van Simeone er slechts zes nederlagen. Vicente Calderon na meer dan 50 jaar gaan verlaten gaat pijn doen, reden genoeg voor elke Madrileen met een rood-wit hart om extra te genieten van elke wedstrijd.

Aan de oostkant van de Spaanse hoofdstad werd de afgelopen jaren druk gewerkt aan het nieuwe stadion. Het oude de la Peineta bestond uit enkel een westtribune van twee ringen, en deed dienst als olympisch stadion. De aparte vorm zorgde voor de passende naam ‘het kammetje’. Sinds de oplevering in 1994 was het zelden een succes en werd het vooral ingezet als pion van Madrid om de Olympische Spelen binnen te halen. Dit lukte nimmer, maar met de deal met Atlético Madrid kreeg het stadion toch een nieuwe functie. Eind 2011 werd begonnen aan de verbouwing, toen de gehele eerste ring werd gesloopt. Gedurende een jaar stond enkel de tweede ring overeind, terwijl de gehele omgeving werd geprepareerd voor de nieuwbouw. Vanaf januari 2013 werd er gestaag gebouwd aan het geraamte van de voetbaltempel:

Deze diashow vereist JavaScript.

Met een beetje fantasie is het interieur van Nuevo Estadio Atletico te herkennen. Van een olympische baan is geen sprake meer. In plaats daarvan doemen direct aan het veld de doorlopende eerste ring al op. Deze tribune is samen met het veld ingegraven, alsmede de tweede ring die ook onder het entreeniveau ligt. De korte tweede ring is voornamelijk bestemd voor VIP’s, pers en de presidents seats. Op de oostkant van het stadion is de oude ‘Peineta’ geïntegreerd als hoogste punt van het stadion. Op de overige tribunes loopt een derde ring door, met enkel een onderbreking vlakbij de kam. Als de tribunes helemaal af zijn, volgt er met het plaatsen van het dak de volgende stap.

Estadio-futbol-Atletico-Madrid_Design-exterior-entrada-aficionados_Cruz-y-Ortiz-Arquitectos_CYO-R_24-1700x581
Estadio-futbol-Atletico-Madrid_Design-exterior-cubierta-textil-nocturna_Cruz-y-Ortiz-Arquitectos_CYO-R_22-1700x850Estadio-futbol-Atletico-Madrid_Design-interior-cubierta-graderio-aficionados_Cruz-y-Ortiz-Arquitectos_CYO-R_20-1700x729

Zeker is dat Atlético Madrid met dit stadion een poging kan doen het grote verschil in inkomsten tussen hunzelf en FC Barcelona en Real Madrid te verkleinen. Waar de twee grootmachten respectievelijk 561 en 577 miljoen euro binnenhaalde over het seizoen 2014/2015, bleef Atlético ver achter met slechts 187 miljoen. Desondanks zijn ze elk seizoen sportief gewaagd aan Barca en Real. Met een nieuw stadion kan de club zich definitief vestigen in de Spaanse top, iets dat de laatste uitdagers van de Grote Twee, Deportivo la Coruña en Valencia, nalieten.

Volg het Twitter-account van Nuevo Estadi Atleti voor een continue update van de werkzaamheden in Madrid.