Vanmiddag werd in Camp Nou, onder oog van onder meer de gehele selectie van FC Barcelona, het definitieve ontwerp van het Nou Camp Nou bekend gemaakt. Het plan voor het nieuwe stadion, met plaats voor 105.000 toeschouwers, werd eerder dit jaar al bekend gemaakt, ditmaal kwam men samen voor de presentatie van de maquette. De maquette geeft iedereen die het wil een kijkje in wat het grootste project op stadiongebied van de komende tijd gaat worden.

Het ontwerp van het Japanse architectenbureau Nikken Sekei, bijgestaan door  het Catalaanse Pascual i Ausió Arquitectes, werd uitgekozen om zijn ‘openheid, elegantie, sereniteit en democratie’. De twee vrijgegeven filmpje onderin dit bericht geven een duidelijk beeld wat er de komende tijd gaat veranderen, en wat het resultaat daarvan gaat zijn.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Bouwfases
De renovatie van Camp Nou is onderverdeeld in zeven bouwfases. In de eerste fase, die waarschijnlijk in de zomerstop van 2018 valt, worden de onderste ring aan de oost- en noordkant gesloopt en opnieuw gebouwd. Deze zullen dan nog dichter op het veld liggen. Tevens wordt er druk gebouwd aan de buitenkant van het stadion. Deze werkzaamheden zullen tijdens het gehele seizoen 2018/2019 duren(fase 2). Aan het eind van fase 2 zullen de verhoogde korte zijdes af zijn. In fase 3 zullen ook de twee overige onderste ringen worden doorgetrokken en de derde ring op de hoofdtribune worden gebouwd. Deze tribune komt boven het huidige dak van Camp Nou te liggen, het hoogste punt ooit aan deze kant bereikt. Fase 4 richt zich vooral op het dichtbouwen van de hoeken aan de westkant en voorbereidend werk aan de buitenkant voor de buitenboulevards die Nou Camp Nou op verschillende niveaus gaat krijgen. In fase 5 worden deze gebouwd, alsmede het geraamte van het 47,000 m2 grote membranen dak. Als dit dak in fase 6 wordt belegd, zal voor het eerst sinds het bestaan van Camp Nou iedereen beschermd zijn tegen de Catalonische weergoden. Fase 7 bestaat vooral uit werk aan de infrastructuur, zoals een immense ondergrondse parkeergarage.