Vanavond wordt in Basel de Europa League-finale gespeeld. Het St. Jakob-Park is de plaats van spelen. Drievoudig UEFA cup-winnaar Liverpool en viervoudig Europa League-winnaar Sevilla nemen het tegen elkaar op. Naast de bokaal staat er ook een Champions League-ticket op het spel vanavond.

Vaak stond de Europa League in de schaduw van zijn grote broer de Champions League. Echter kroop het tweede Europese toernooi deze laatste paar maanden langzaam naar voren, met fantastische affiches tussen Liverpool en Manchester United, Borussia Dortmund en Tottenham en Sevilla en Athletic Bilbao.

Liverpool
Liverpool plaatste zich na een zesde plaats in de Premier League direct voor de Europa League. In een groep met Girondins Bordeaux, FC Sion en Rubin Kazan eindigde ze als groepswinnaar met 10 punten. Twee overwinning en vier gelijke spelen, zes goals voor en vier tegen; Geen hele overtuigende cijfers. Ook van het eerste tweeluik in de knockout-fase. Augsburg wordt uiteindelijk verslagen door een penalty van James Milner in de 5e minuut van de terugwedstrijd. Bij de volgende ronde rolt aartsrivaal Manchester United uit de koker. Op Anfield wint Liverpool met 2-0, waarna de 1-1 op Old Trafford Liverpool door laat gaan. In de kwartfinale is Borussia Dortmund de tegenstander. Na een 1-1 in Dortmund staat Liverpool in eigen huis na tien minuten al met 0-2 achter. Een waanzinnige inhaalrace wordt bekroond met een goal van Dejan Lovren in de 91e minuut. Liverpool gaat door naar de halve finale, waar het op Villarreal stuit. In Spanje wordt er nipt verloren met 1-0, maar op Anfield wordt dit rechtgetrokken met een 3-0 overwinning.

Sevilla
Sevilla eindigde als vijfde in La Liga, goed voor directe plaatsing. Echter wordt in Warschau de Europa League van 2014/2015 veroverd en plaatst de club zich voor de groepsfase van de Champions League. Een poule met Juventus, Manchester City en Borussia Mönchengladbach wordt niet overleefd, maar door een overwinning op de laatste speeldag stroomt het door naar de knock-outfase van de Europa League. Molde wordt in een tweeluik opzij gezet, waarna het FC Basel ontmoet. In het St. Jakob-Park speelt Sevilla 0-0, thuis wint het met 3-0. In de kwartfinale eindigen beiden confrontaties met landgenoot Athletic Bilbao in een 1-2, waarna Sevilla in de penaltyserie aan het langste eind trekt. In de halve finale wordt Shaktar Donetsk opzij gezet met in totaal 5-3.

St. Jakob-Park
Het St. Jakob-Park, doorgaans de thuisbasis van negentienvoudig Zwitsers kampioen FC Basel, is zoals gezegd het strijdtoneel voor de twee clubs. Het stadion werd in maart 2001 heropend nadat het tussen 1998 en 2001 geheel opnieuw werd gebouwd. Het oude St. Jakob Stadion deed vanaf 1954 al dienst als stadion van FC Basel en organiseerde in de rol tevens enkele wedstrijden op het WK 1954 en Europese finales. Slovan Bratislava, Dinamo Kiev, FC Barcelona en Juventus hadden de eer hun beker omhoog te houden op de tribunes van het oude St. Jakob. Tussen 1998 en 2001 werd het stadion afgebroken en opnieuw gebouwd, en bij opening had het nieuwe St. Jakob-Park een capaciteit van 33,433. Deze capaciteit werd verhoogd naar 42.500 voor het EK 2008. Drie groepswedstrijden, twee kwartfinales en een halve finale werden er gespeeld in het stadion. Na het eindtoernooi werd de capaciteit licht teruggedraaid tot 38.521. Deze capaciteit draagt het stadion vandaag de dag nog steeds.
projekt-CH-basel-st-jakobs-park-5
Dat deze capaciteit aan de lage kant is voor een dergelijke finale, bewijst het feit dat beide clubs slechts 10.000 kaarten kregen, terwijl de rest naar sponsoren en bobo’s ging. Yves Dekoning, voorzitter van de supportersclub The Flemish Reds liet al weten het respectloos en oneerlijk te vinden. “Dat stadion is te klein voor een echte finale. Het toont eigenlijk een gebrek aan respect van de UEFA voor zijn eigen competitie.” “20.000 plaatsen gaan gevuld zijn door mensen die eigenlijk geen supporters zijn. Zo zien we weer dat geld belangrijker is dan liefde voor een club in de moderne voetbalwereld”, aldus Dekoning.

Naast de strijd op het veld zal er op de tribunes een gelijkwaardige strijd plaats vinden tussen de clubliederen van beide clubs.