Ongeveer een jaar geleden presenteerde AS Roma de definitieve plannen voor een nieuw stadion, in het zuidwesten van Rome waar nu een paardenrenbaan ligt. Op een stuk land tussen de Tiber, zou het 1,7 miljard euro kostende park, met naast het Stadio della Roma een nieuw trainingscomplex, ruimte voor commerciële en recreatieve doeleinden en woonruimte, komen te staan. Echter, een mutatie in het gemeentebestuur van de Italiaanse hoofdstad gooit nu mogelijk roet in het eten van de Giallorossi.
Virginia Raggi, de leider van de M5S-partij, behaalde in de tweede stemronde van de burgemeestersvierkiezing 67 procent van de stemmen en werd hiermee de eerste vrouwelijke burgemeester van Rome. Raggi zei na haar overwinning dat de burgers van Rome hebben gewonnen en dat met de overwinning van M5S “een nieuw tijdperk start”.

In haar nieuwe rol sprak ze zich negatief uit over het Romeinse Bid voor de Olympische Spelen van 2024, en in de gemeenteraad zijn er veel negatieve geluiden te horen over het project van AS Roma in Tor di Valle. Paolo Berdini, de nieuwe wethouder van infrastructuur, sprak harde woorden over het nieuwe stadion:

“Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om dit ‘bloedbad’ te voorkomen en de belangen van de stad te beschermen. Rome heeft het Stadio Olimpico en het Flaminio, dat moeten zij koesteren.”

In een ander interview was hij iets milder, en zei dat het nog te vroeg was om te evalueren en “erg genoeg tijd is om het project te bestuderen.”

De uitlatingen van Berdini werden vanzelfsprekend niet goed ontvangen in kamp-Roma. Het risico dat 3 jaar werk aan het definitieve plan(van 50,000 pagina’s en met 3,500 technische tekeningen) voor het nieuwe stadion de prullenbak in moet, terwijl het in 2013 nog door de (oude) gemeenteraad kwam, wordt niet geaccepteerd.

Cjtk1WEWYAAMQKS
Render van het nieuwe stadion, omringd door de commerciële ruimtes en drie woontorens. (foto van stadiodellaroma.com)

Waar het eerder de vraag was wanneer er werd begonnen aan de bouw, is er daar nu het vraagstuk of het stadion er nog wel zal komen. Er zullen de komende tijd nog flink wat debatten gevoerd worden op het gemeentehuis van Roma voordat we één van die vragen kunnen beantwoorden…