Afgelopen dinsdag keurde de gemeente Madrid de plannen van Real Madrid voor een grootscheepse renovatie van Estadio Santiago Bernabéu goed. Tussen 2017 en 2020 zal de thuishaven van De Koninklijke een renovatie van circa 400 miljoen euro ondergaan, die grappig genoeg geen stoel extra oplevert.

De plannen om het stadion te renoveren zaten al enkele jaren in de pijpleiding. Al in 2014 presenteerde voorzitter Perez een plan waarin het stadion een nieuw omhulsel met LED-wall kreeg, een nieuwe capaciteit van 93.530 en een winkelcentrum, hotel en extra parkeerplekken buiten het stadion. Sindsdien werd de renovatie, oorspronkelijk gepland om klaar te zijn in 2017, tegengehouden voor protesten en rechtszaken. Maar nu heeft Real, na flink wat concessies te hebben gedaan op het ontwerp, eindelijk toestemming voor hun renovatie.
santiago_bernabeu20
Maar wat gaat er de komende jaren dan gebeuren in en rondom Bernabéu? Hoewel er 3.000 nieuwe business-seats bijkomen, zorgt een aanpassing elders ervoor dat de capaciteit op 81.044 blijft liggen. Geen extra revenue uit de kaartverkoop dus. Ook werden het winkelcentrum, hotel en parkeerplaatsen geschrapt.

Enkele andere plannen, zoals de metalen buitenlaag, LED-scherm en uitschuifbaar dak, zullen alsnog gerealiseerd worden, alleen iets soberder dan geopperd in 2014. De buitenlaag zal zo’n 8.000 m2 kantoorruimte herbergen. Op de plek van de oude kantoren, aan de oostkant van Bernabéu, zal 6.000 m2 aan park worden aangelegd.

Door de geschrapte onderdelen wist Real de kosten van de renovatie van 420 miljoen slechts terug te brengen naar 400. Hierdoor lijkt naamverkoop alsnog ene reële optie om de benodigde fondsen sneller terug te verdienen.

santiago_bernabeu19santiago_bernabeu18