Als stadionliefhebber moet de naam Stuart Roy Clarke toch zeker wel een belletje of twee doen rinkelen. De Engelse fotograaf, alias Mister Homes of Football, schiet al sinds eind jaren ’80 de mooiste afbeeldingen van de Britse voetbalcultuur voor de nog steeds groeiende expositie Homes of Football

Hij begon hiermee in de nasleep van het Taylor-rapport, om ‘de schoonheid van een natie vast te leggen’. Wie de foto’s bekijkt verlangt terug naar de tijd van de pauper terraces en rauwe Engelsen, waar staanverboden, selfiesticks en smartphones op de tribunes nog ondenkbaar waren. De invloed van het Taylor-rapport op het Engelse voetbal in de jaren ’90 wordt pijnlijk duidelijk via de foto’s; Het decor van veel van de foto’s is anno 2016 grotendeels gerenoveerd of gesloopt. Het oude Wembley, Maine Road, Roker Park, The Dell; stuk voor stuk waren het glorieuze decors voor één van zijn meesterwerkjes gemaakt met zijn Bronica.

De expositie Homes of Football was tussen 1991 en 2005 non-stop door heel Engeland te zien geweest, in 89 musea waaronder het Football Museum in Manchester. Ook verschenen er meerdere fotoboeken met zijn werk.

Je kan makkelijk verdwalen tussen de duizenden foto’s. Een selectie van favorieten maken is dan ook een hels karwei. Clarke hielp ons eind voorig jaar door op zijn twitteraccount @HOMESofFOOTBALL een top 100 van zijn eigen favoriete foto’s te posten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een nog veel grotere collectie van het werk van Stuart Roy Clarke is te vinden op zijn website.