In de zomers van 2014 en 2016 was Maracana het middelpunt van de wereld, als stadion waar zowel de WK-finale als de openingsceremonie van de Olympische Spelen werden gehouden. Hiervoor onderging het stadion jarenlange renovaties, waarvan de kosten meerdere malen over de kop gingen. Ook in Rio weet men nu wat de Olympische vloek inhoudt en zit met een hele dure witte olifant, die sinds de Spelen nog amper onderhouden wordt en er momenteel voor apegapen bijligt.

via Eduardo Melon (Flickr)
via Eduardo Melon (Flickr)

Beelden die deze week verschenen bij de Braziliaanse krant O Globo tonen een verlept veld, kapotte stoeltjes en geplunderde tribunes. Binnen het stadion is het interieur gesloopt, koper gesloten en afval achter gelaten. ’s Nachts zijn de lichten gedoofd om kosten te besparen en ook een bronzen beeld van journalist Mario Filho, naamgever van het stadion, is ontvreemd.

Verlaten maracana 2
Ook buiten Maracana is al tijden geen onderhoud niet gepleegd. (Guido Moreto)

Verlaten maracana 4

Kale plekken op de tribunes van Maracana. Er missen naar schatting bijna 7.000 stoeltjes. (Guido Moreto)

Verlaten maracana 1
De huidige staat van het veld. (Guido Moreto)

Maracana, met 80.000 zitplaatsen en een rijke historie sinds 1950 hét stadion van Brazilië, is eigendom van de deelstaat Rio de Janeiro. Zij wijzen echter naar de partij die het stadion exploiteert. Vanuit daar wordt de beschuldigende vinger weer in de richting van het Olympisch comité gewezen. Feit is dat niemand weet wie verantwoordelijk is voor het stadion, waardoor niemand de handschoen oppakt of wìl oppakken.

Ook de twee bespelers, Flamengo en Fluminese, lijken eieren voor hun geld te kiezen en hebben al aangegeven dit jaar elders te spelen. De voetbalbond wil echter met alle partijen om de tafel om te beslissen wat er met het stadion gaat gebeuren.

De grote groep Braziliaanse tegenstanders van de sporttoernooien van afgelopen tijd krijgen hierdoor op een wrange manier gelijk. De miljarden die in de infrastructuur van het land zijn gestoken in plaats van in scholen, onderwijs en zorg, leveren het land niets meer op dan problemen.