Chelsea FC heeft eindelijk het definitieve toestemming om te beginnen aan de verbouwing van Stamford Bridge. De renovatieplannen lagen al enkele maanden klaar voor gebruik, maar gister gaf het stadsdeel Hammersmith & Fulham toestemming voor het project.

Het nieuwe stadion is ontworpen door Herzog & De Meuron, een architectenbureau met onder meer het Olympisch Stadion van Beijing en de Allianz Arena op hun conto. De verbouwing brengt de capaciteit naar 60.000 plaatsen, tegenover de huidige 41.798. Hiermee wordt het ten tijde van de oplevering het op-drie-na-grootste stadion van London.

In het stadion wordt het veld verlaagd, om zo extra ruimte te creëren voor de circa 18.000 nieuwe plaatsen. Het exterieur wordt volledig gehuld in een bakstenen jasje, in Gotisch stijl ‘gebaseerd op een kasteel of een middeleeuwse ommuurde stad’. Herzog & De Meuron haalde hun inspiratie voor het ontwerp uit de Westminster Abbey.

“A gorgeous building, absolutely gorgeous.”
Hammersmith & Fulham council

De verbouwing gaat gepaard met een compleet nieuw ingerichte omgeving van het stadion. Om onder meer ruimte te maken voor de grotere omvang en het stadion meer toegankelijk te maken, worden omliggende gebouwen gesloopt. Naast een ruime omloop wordt er ook een grote voetgangersbrug aangelegd over een tegemoetkomend spoor.

De ingrijpende renovatie dwingt Chelsea om haar heil drie seizoenen ergens anders moet zoeken. Wembley is hiervoor een optie, terwijl ook rugby-stadion Twickenham wordt overwogen.

De verbouwing gaat al met al 500 miljoen pond kosten en men verwacht dat het stadion voor aanvang van het seizoen 2021-2022 gereed is.

New Stamford Bridge 2