Afgelopen week plaatste FC Barcelona en Deportivo Alavés zich voor de finale van de Copa del Rey, het bekertoernooi van Spanje. Nu barst in Spanje het jaarlijks terugkomende vraagstuk los: Waar wordt 27 mei de finale gespeeld?

In diverse landen ligt de plaats van spelen voor de Nationale bekerfinale al tijden vast. Stadions als Wembley, De Kuip, Stade de France, Olympiastadion Berlin en Stadio Olimpico doen al sinds jaar en dag dienst als finale-stadion. In Spanje is van zo’n traditie geen sprake. Het land kent meerdere stadions die zowel qua allure als capaciteit aan de eisen van een finale-stadion kunnen voldoen. De laatste jaren schommelt de eer tussen Santiago Bernabeu, Mestalla en Vicente Calderón. Deze keuze wordt vooral gemaakt op basis van de twee finalisten.

FC Barcelona
Barca’s voorkeur gaat uit naar Santiago Bernabéu. Omdat een finale in Camp Nou uitgesloten lijkt zou de Catalaanse club graag de beker in de thuishaven van de aartsrivaal winnen. Dit deed het al tien keer eerder. Of Real Madrid hiervoor opent staat is nog maar de vraag.

In 2015 was de finale wél in Camp Nou, omdat Real Madrid weigerde de finale in het Bernabéu te laten plaatsvinden, uit angst dat fans van Barcelona en Bilbao – die Catalonië en Baskenland maar al te graag afgescheiden zien – het Spaanse volkslied zouden verstoren. Camp Nou kreeg vervolgens de voorkeur boven San Mamés in een stemming.santiago_bernabeu_83

Deportivo Alavés
Alavés, spelend in de Baskische stad Vitoria-Gasteiz, heeft een grote voorkeur van San Mamés. Het stadion van Athletic de Bilbao is 50 minuten rijden van het eigen Estadio Mendizorrotza. Dit zou ideaal zijn voor de supporters van de cultclub.

via Javier Mendia García (Flickr)
via Javier Mendia García (Flickr)

Adiós Calderon
Naast de voorkeuren van beide clubs is Vicente Calderón de outsider voor de finale. Het stadion van Atlético Madrid bevindt zich in een afscheidstournee door het Spaanse voetbal, en zou met de Spaanse bekerfinale een proper send-off krijgen.

Andere opties zijn Mestalla in Valencia, Ramón Sánchez Pizjuán in Sevilla of het Olympische La Cartuja in Sevilla.

Binnenkort zullen officials van beide clubs met de Spaanse voetbalbond om de tafel zitten om een speelstadion te kiezen. Wordt vervolgd dus.