Tien jaar stond de westkust van Krestovsky island, onderdeel van de Russische metropool St. Petersburg, in de steigers. Het nieuwe stadion van de Russische topclub Zenit verrees – of door de vorm misschien wel landde – op deze plek als vervanger van het Petrovsky stadion. Maar waar de grond werd aangebroken in 2007 en de openingsdatum rond maart 2009 werd geschat, veranderde de bouw van ‘The Spaceship’ in een grote crisis. Komende vrijdag gaan de deuren van de nieuwe thuishaven van Zenit St. Petersburg voor het eerst open, maar voor hoelang?

Zenit St. Petersburg speelde in haar bestaan eerder al in het Kirov Stadion en het Petrovsky Stadion, stadions met niet al te veel comfort. Beide betrof het typische oostblokstadions met brede tribunes zonder daken en met een sintelbaan en grote floodlights. Van 1950 tot 2006 speelde het in het Kirov, nadat dat stadion werd gesloopt verhuisde het naar het Petrovsky. Op de plaats van het Kirov zou ondertussen in drie jaar tijd een nieuw hypermodern stadion worden gebouwd voor de olieclub. De jarenlange uitloop houdt de club echter al een tijdje in het Petrovsky.

2006
In 2006 won het Japanse architectenbureau Kisho Kurokawa het winnende ontwerp voor het nieuwe stadion. Het ontwerp voor ‘The Spaceship’ omsloot een stadion voor 60.000 man, een inschuifbaar dak en uitschuifbaar veld.

Enkele maanden na de verkiezing werd er begonnen aan de bouw, met het vooruitzicht het stadion op te leveren rond maart 2009. Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden, hier een foto gemaakt van Krestovsky island in maart 2009:
gazprom_arena001
Door de aanwijzing van het WK 2018 aan Rusland moesten er een paar dingen aan het stadion aangepast worden. Zo moest de capaciteit omhoog,

De eerste aannemer die aan het stadion werkte, Avant, werd door de autoriteiten van de bouw afgehaald nadat ze een hogere vergoeding vroegen voor de materialen, die duurder waren geworden door de roebelcrisis. Transstroy Company, eigendom van aluminium-miljardair Oleg Deripaska, werd op de zaak gezet. Ook onder hun leiding liepen de werkzaamheden uit en nadat Transstroy eveneens meer geld nodig had, haalde men wederom de aannemer van het project af. Mestrostroy nam hun plaats in, met een contract ter waarde van 315 miljoen euro.

Alex Florstein Fedorov, Wikimedia Commons
Zenit Arena in 2012 – Alex Florstein Fedorov, Wikimedia Commons

Ondertussen verdwenen verschillende onderaannemers de cel in nadat hun fraude aan het licht was gekomen. Vasil Slivkina gaf toe 5,5 miljoen euro te hebben verduisterd, Dmitriy Korshunov verduisterde 2,3 miljoen. Zelfs de vice-gouverneur van de stad Sint-Petersburg, Marat Oganesyan,  bleek 9 ton te hebben verduisterd bij de aanschaf van een videoscherm voor de Zenit Arena.

Gelukkig werd er tussen de debacles wel doorgebouwd. In 2013 stond het betonnen geraamte er, en tussen 2014 en 2015 werd de buitenkant dichtgemaakt en het dak gemonteerd. Nadat het gevaarte afgebouwd was werd de binnenkant in 2016 bezet met 68.000 blauwe stoeltjes.

Onder de streep kostte de bouw van de Zenit Arena 758 miljoen euro. Slechts drie stadions in de wereld kostte meer geld. Te weten het Estadio Nacional Mane Garrincha, Wembley en het Singapore National Stadium.

Vrijdag (21 april) speelt Zenit haar eerste wedstrijd in de Zenit Arena, tegen FC Ural Yekaterinburg in de 24e ronde van de Premjer League. Tijdens de zomer zullen er tussen 17 juni en 2 juli 2017 4 wedstrijden worden gespeeld voor de Confederations Cup, waar St. Petersburg samen met Moskou, Sotsji en Kazan speelstad is.

Maar wie denkt dat na de wedstrijd tegen FC Ural Zenit eindelijk kan verhuizen komt van een koude kermis thuis. Na de Confederations Cup zullen er wederom meerdere renovaties en aanpassingen worden gedaan aan het stadion. Hierdoor is Zenit gedwongen nog een jaar in Petrovksy te spelen en pas in 2018 te verhuizen.