Afgelopen week werd er in Rotterdam groen licht gegeven aan een plan dat al een aantal jaren in verschillende vormen in de pijplijn zat: Feyenoord City. De gemeenteraad van de Havenstad ging met 35 tegen 10 akkoord met de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord met daaromheen ruimte voor woningen, scholen, kantoren, horeca, winkels en uitgaansgelegenheden.


De gemeenteraad draagt 137 miljoen bij, verdeeld over het stadion (40 miljoen), aankoop van de grond onder het stadion (60 miljoen) en infrastructuur (37 miljoen).De witte rook uit het gemeentehuis betekent niet dat de heipalen al besteld kunnen worden.Een significant deel van de financiering moet nog worden opgehaald bij private investeerders en banken. De deadline hiervoor is eind 2018. Mocht het financiële plaatje niet rondkomen, trekt de gemeente hun steun weer in. De totale kosten voor de ontwikkeling van Rotterdam-zuid bedraagt circa 1,5 miljard.

De Nieuwe Kuip komt deels in de Nieuwe Maas te liggen bron: OMA

Naast blijdschap is er ook zeker verdriet; het zal bij een groot deel van de supporters pijn doen dat zij hun geliefde club De Kuip moeten gaan verlaten. Het stadion, waar Feyenoord al sinds 1936 speelt, was de afgelopen jaren al vaak onderwerp van de discussie nieuwbouw-renovatie. Stichting Red de Kuip werkte sinds 2012 aan het plan om de oude Kuip te renoveren en uit te breiden. Een optie die bovendien nog eens stukken goedkoper is dan nieuwbouw.

‘Wij zijn er nog altijd niet van overtuigd, maar ik vrees dat we dat stadium verlaten hebben. Dat is wel zonde.’

Joan Smal, voorzitter van de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord, toonde zich teleurgesteld dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden tot renovatie. ‘Ook als vervolgens de conclusie was geweest dat dat niet de moeite waard was, had Smal dat kunnen aanvaarden. Nu blijft een ietwat bittere nasmaak. ‘Wij zijn er nog altijd niet van overtuigd, maar ik vrees dat we dat stadium verlaten hebben. Dat is wel zonde.’, zei hij bij BNR.

De oude Kuip in de ontwerpen van architectenbureau OMA bron: OMA

In 2019 zal er worden begonnen aan de bouw. Het nieuwe stadion zou dan in 2023 klaar moeten zijn. Dit stadion zal 63.000 plaatsen hebben, met meer ruimte voor business-seats en commerciële activiteiten als concerten. Dit alles zal moeten zorgen voor een stijging van het spelersbudget van Feyenoord, waardoor het kan aanhaken bij Ajax en PSV.

Het architectenbureau OMA zal het ontwerp op zich nemen. De bestemming van de oude Kuip, en in wat voor vorm, is nog niet bekend. Wel is zeker dat hij blijft bestaan, dat was onder meer een eis van de gemeente.