In de rubriek ‘Throwback Thursday’ nemen we een duik in het archief van stadions die ons inmiddels ontvallen zijn. Stadions die hun sporen in het voetbal dubbel en dwars verdient hebben, maar werden ingehaald door de tijd en inmiddels is vervangen door een nieuwer exemplaar. Deze keer:

Maine Road: Wembley of the North


De eerste plannen voor de bouw van Maine Road ontstonden in 1922. Het toenmalige onderkomen van Manchester City, Hyde Road, bood geen mogelijkheid tot uitbreiding en daarbij was de hoofdtribune ook nog eens ernstig beschadigd door een brand. De grond voor Maine Road, tot onvrede van de fans in het zuiden van de stad in plaats van het oosten, werd voor 5.500 pond aangekocht.

In 300 dagen werd het stadion gebouwd, 100.000 pond kostend, en werd naar goed Engels gebruik vernoemd naar de straat waar het aan lag: Maine Road. Maine Road stond oorspronkelijk bekend als Dog Kennel Lane, totdat die werd hernoemd ter ere van de droogleggingswet in de Amerikaanse staat Maine, op verzoek van de Temperance Movement.

Maine Road, 1923

De eerste vorm van het stadion bestond uit 1 overdekte hoofdtribune en drie onoverdekte terraces. Op 25 augustus 1923 speelde City er zijn eerste wedstrijd. Ruim 58.000 mensen zag hun club met 2-1 winnen van Sheffield United. Door de jaren ’30 heen werden er verschillende renovaties gedaan aan het stadion. Zo werd de zuid-westhoek opnieuw gebouwd (’31) en de zuidtribune vergroot en overdekt (’35). De capaciteit rees naar 88.000, maar met nog meer uitbreidingsplannen op de planning degradeerde Manchester City naar de tweede divisie. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog belandde de plannen definitief in de ijskast.

Maine Road, 1946

Na de Oorlog verhuurde City het stadion deels aan stadsgenoot United, nadat Old Trafford onbespeelbaar was geworden door de bombardementen. Vier jaar lang verbleven The Red Devils op Maine Road, tegen betaling van 5.000 pond per jaar plus een deel van de recettes. Het is United die in deze periode het toeschouwersrecord voor de competitie breekt. In januari 1948 komen er 83.260 mensen kijken naar het duel tegen Arsenal. Echter, het algehele record boekte City 14 jaar eerder, in de FA-Cup tegen Stoke City (84.569).

Maine Road, 1960

In 1957 werd de oostelijke lange zijde uitgebreid en hernoemd naar de nabijgelegen Kippax Street. In 1963 werden bankjes geïnstalleerd op de zuidtribune en in 1970 werd er een nieuwe noordtribune gebouwd.

Begin jaren 90 werden er de mogelijke maatregelen getroffen om Maine Road aan te passen naar het Taylor-model. In januari 1992 werd de zuidtribune gesloopt en vervangen door de Umbro Stand, een luxe all-seater met skyboxes. De bouw hiervan duurde 14 maanden. Aan het eind van seizoen 1993/1994 ging de sloopkogel tegen de Kippax Stand, de laatst overgebleven terrace op Maine Road. In oktober 1995 opende op die plek de vernieuwde Kippax Stand. Deze bestond uit drie ringen, met daartussen skyboxes. De capaciteit bedroeg nu 35.000.

Maine Road, 1993

Na de opening van de Kippax Stand, bij opening de hoogste tribune van Engeland, zouden er nog drie renovatie-fases volgen. Alleen de degradatie van City in 1996 gooide wederom roet in het eten. Tegen de tijd dat The Citizens weer terug waren op het hoogste niveau waren deze plannen niet meer van toepassing; De verhuizing naar het City of Manchester Stadium had al de voorkeur gekregen boven een renovatie van Maine Road. Het voor de Commonwealth Games gebouwde olympisch stadion zal na de Games worden omgebouwd tot voetbalstadion. Manchester City kan dan haar wedstrijden spelen in een nieuw stadion met 48.000 zitplaatsen.

Maine Road eind jaren ’90
De Kippax Stand in 1999

Seizoen 2002/2003 is het laatste seizoen van City op Maine Road. City beleefde haar rentree op het hoogste niveau na twee jaar eerder te zijn gedegradeerd. De laatste wedstrijd van het seizoen vond plaats op 11 mei 2003, tegen Southampton. City verloor die dag met 0-1, door een goal van Michael Svensson. De laatste City-speler die een goal scoorde was Marc-Vivien Foé (3-0 tegen Sunderland). De Lyon-huurling stierf 45 dagen later tijdens een duel met Kameroen op de Confederations Cup.

Waar verschillende partijen streden voor het behoud van Maine Road, werd er eind 2003 toch begonnen aan de sloop. Nu staan er woningen. Manchester City verhuisde naar het City of Manchester Stadium, later het Etihad Stadium, en werd een aantal jaar later gekocht door een Thaise miljardair. Een jaar later kocht een collectief uit Abu Dhabi een meerderheidsbelang en groeide de Blauwen uit Manchester uit tot een Europese topclub.