Hoewel volgende week de bekerfinale tussen FC Barcelona en Deportivo Alavés in Vicente Calderón gepland staat, speelt thuisploeg Atlético Madrid vanmiddag al haar laatste wedstrijd in Estadio Vicente Calderón. De laatste wedstrijd van het seizoen, tegen Athletic Bilbao, maakt een einde aan het 51-jarige verblijf van Los Colchoneros aan de oevers van de Manzanares. 

Manzanarés

Tussen 1923 en 1966 speelde Atlético Madrid haar wedstrijden in Estadio Metropolitano. Begin jaren 60 had de club echter de ambitie om een nieuw stadion te bouwen. Er werd een groot stuk land gekocht aan de oever van de rivier Manzanarés, maar het duurde nog zeker zes jaar voor het stadion er stond. Financiële problemen en stilgelegde werkzaamheden dwongen Atléti zelfs om een jaar in het stadion van Real Madrid te spelen. In 1966 opende uiteindelijk het Estadio del Manzanarés, genoemd naar de rivier die direct achter de hoofdtribune stroomde.

Vicente Calderón in aanbouw

Geldproblemen zorgde er echter voor dat de tweede ring van deze tribune tot 1970 in de steigers stond. Toen het stadion eindelijk afgerond was, staat er een twee ringen tellend stadion, die bij de hoofdtribune plots stoppen. De hoofdtribune staat los van de rest en is verfraaid met een dak. Onder deze tribune loopt de Madrileense snelweg M30. Met een capaciteit van 62.000 was het Manzanarés het eerste stadion in Spanje zonder staanplaatsen. De naam van het stadion veranderde al snel in Estadio Vicente Calderón, vernoemd naar de voorzitter die een belangrijke rol speelde in de realisatie van het stadion.

Vicente Calderón in 1979

In de halve eeuw die volgde is Vicente Calderón amper veranderd. De capaciteit werd weliswaar teruggedrongen tot 54.000 door de overgang van houten banken naar stoeltjes, maar de vorm van het stadion is nog steeds zo als toen het in 1970 officieel geopend werd met een vriendschappelijk wedstrijd tussen Spanje en Uruguay.

Deze diashow vereist JavaScript.

Na de zomer speelt de club in het nieuwe stadion aan de oostrand van Madrid, het Wanda Metropolitano. Hier werd vanaf 2011 gewerkt aan de verbouwing van het Estadio de la Peineta, een 20.000 plaatsen tellend Olympisch stadion, tot een voetbaltempel met 73.000 zitjes. Het bouwbedrijf die deze verbouwing doet, doet dit in ruil voor de grond onder Vicente Calderón. Hier zullen zij een stadspark van maken.

De overstap van midden in het centrum naar het oosten van de stad doet veel supporters van Atlético Madrid pijn. Hoewel hun club in het nieuwe stadion ook qua inkomsten blijvend kan aanhaken bij de top-2, is het nog maar de vraag of de kolkende sfeer die tweewekelijks in Vicente Calderón te vinden was mee te verhuizen is.