Precies een jaar geleden liet West Ham United de bal voor het eerst rollen in het London Stadium. De club uit Oost-London had in de vorm van Upton Park huis en haard verlaten om haar intrek te nemen in de kolossale nagedachtenis aan de Olympische Spelen van 2012 in London. Na een  strijd met Tottenham en Leyton Orient om ownership en een 429 miljoen pond kostende verbouwing die nodig was om van het stadion football-ready te maken speelde The Hammers voor het eerst een officieel thuisduel in het London Stadium. Dit is in de Europa League-voorronde tegen NK Domzale, drie dagen voor de eerder geplande openingswedstrijd tegen Juventus.

Het team van West Ham viert de eerste treffer in London Stadium bron: skysports.com

Hoewel er verdriet was om het vertrek uit Upton Park, hoopte men dat het nieuwe stadion de club naar een hoger niveau kon stuwen. De verhuizing zou The Hammers louter gouden bergen opleveren. Een verdubbeling van toeschouwers, grote winsten uit horeca en merchandise tegenover zeer gunstige huurvoorwaarden. Eigenaren David Gold en David Sullivan voorzagen hoge klasseringen in de Premier League, Europees voetbal en misschien wel prijzen, en streden daarom jarenlang om hun club in het Olympisch Stadion te krijgen. In 2013 ondertekende ze een 99-jarige huurdeal voor het stadion, waarna het stadion twee jaar lang werd verbouwd tot een stadion met een flexibele onderste ring, die over de atletiekbaan geschoven worden bij voetbalwedstrijden.

De plannen van de David’s zagen er op papier erg rooskleurig uit voor The Hammers. Het liep echter lang niet zoals verwacht. In de Europa League-voorronde, die werd behaald na een meer dan prima laatste seizoen op Upton Park, strandde het in een tweeluik met het Roemeense Astra Giurgiu. De aankopen die het team deed vielen tegen of raakte geblesseerd, en de uitblinker en publiekslieveling Dimitri Payet kon zijn geweldige vorm niet doorzetten, diende een transferverzoek in en vertrok in de winter als een persona non grata uit London.Waar West Ham had gehoopt de aansluiting te vinden bij de stadsrivalen en de clubs uit Manchester en Liverpool, werd het eerste seizoen in London Stadium afgesloten op een anonieme 11e plaats.

Waar alles op zijn plaats leek te vallen, zat in het seizoen 2016/2017 dus vrijwel alles tegen. Hoewel het op het veld vaak stroef verliep, liep het op de tribunes verre van soepeltjes. De supporters hadden net een gedwongen verhuizing moeten slikken uit hun geliefde stadion, en hoopte teveergeefs dat de sportieve balans werd doorgetrokken. 

Bij de meest gehoorde klachten over het London Stadium ging het over de afstand tot het veld en het ontbreken van de sfeer. Waar het op Upton Park nog regelmatig kon spoken, met het publiek dicht op het veld, mist in het London Stadium de wisselwerking met de spelers op het veld, enkele meters verderop. Waar het in 15/16 slechts drie thuiswedstrijden verloor, waren dat er in 16/17 maar liefst acht.

Ook bleek het stadion gevoelig voor ongeregeldheden tussen supporters. Na de League Cupwedstrijd tegen stadsgenoot Chelsea ging het mis, toen supportersgroepen van beide teams elkaar bij het verlaten van het stadion troffen. 

Financieel kan West Ham wél terugkijken op een geslaagd wittebroodsjaar. Zelden zat het stadion niet bijna vol, met een toeschouwersrecord van 56.996 tegen Man United. De inkomsten uit de circa 20.000 nieuwe bezoekers kan worden geinvesteerd in de spelersgroep, althans dat is wat gehoopt wordt onder de aanhang van The Hammers. De zomeraankopen van 2017 bieden echter hoop. Het richtte zijn pijlen op ervaren krachten. Pablo Zabaleta en Joe Hart, de laatste op huurbasis, kwamen over van Manchester City, en bewezen goaltjesdief Javier Hernandez kwam tevens de gelederen versterken. De portemonnee werd getrokken voor Marko Arnautovic. 

West Ham speelt haar eerste officiële thuisduel van het nieuwe seizoen op maandag 11 september tegen Huddersfield Town. De eerste 3 wedstrijden worden uit gespeeld terwijl het London Stadium weer wordt omgebouwd na het WK Atletiek dat er komende maand plaatsvindt. Zomaar een nadeel van een nationaal atletiekstadion als thuisbasis…