Komend weekend begint de Primera Division. De fans van Real Betis Balompié kunnen dit seizoen eindelijk plaatsnemen in het stadion wat al sinds 1998 voor hun neus werd gehouden. Tijdens het afgelopen seizoen werd de uitbreiding van de laatste tribune van Estadio Benito Villamarín een feit. Een afsluiting van een periode van bijna 2 decennia.


Halverwege jaren ’90 draaide Real Betis mee in de subtop van Spanje. Eigenaar Manuel Ruiz de Lopera, die de club uit de brand hielp toen het enkele jaren daarvoor in geldnood zat, wilde een groter stadion voor zijn club in de lift. Hij overtuigde het bestuur van een stadion met drie doorlopende ringen dat zijn naam moest dragen en in april 1998 werd met de sloop van de noord- en oosttribune begonnen aan het ambitieuze bouwproject, waarbij de drie lage tribunes zouden worden rechtgetrokken met de in 1982 neergezette hoofdtribune.

Al in september ’98 werd het eerste deel opgeleverd, alleen problemen met de aannemer vertraagde de complete oplevering tot eind 1999. Op het veld zag het er ondertussen niet rooskleurig uit, en enkele maanden na de oplevering daalde Real Betis af naar de Segunda Division, ironisch genoeg met stadsgenoot Sevilla in haar kielzog.

Het verblijf in de Segunda Division duurde slechts een jaar, en bij hun rentree ontpopte Los Verdiblancos zich als een stabiele subtopper, met een vierde plek en de beker in 04/05 als hoogtepunt. Het sportieve succes bleek echter gebouwd te zijn op financieel drijfzand en de eindfase van de uitbreiding werd nimmer ingezet. Real Betis bleef zijn wedstrijden spelen in een U-vormig stadion, met drie tijdperken door elkaar: de oude grand stand, twee nieuwe, even hoge tribunes en de gol sud: de laatste lage tribune achter het zuidelijke goal.

In 2010 probeerde Ruiz de Lopera, inmiddels hevig onder vuur onder de aanhang en in beeld bij de belastingdienst, de club te verkopen aan een groep investeerders onder leiding van Luis Oliver, een man met een meer dan discutabele reputatie op voetbalgebied. De rechter verbood deze overname dan ook, waardoor de club in handen kwam van verschillende schuldeisers, waaronder de Spaanse belastingdienst.

In oktober 2010 kozen de supporters ervoor om het stadion te hernoemen naar zijn vorige naam: Estadio Benito Villamarin. In 2016, een jaar nadat Real Betis het stadion terugkocht van schuldeisers, werd er dan eindelijk begonnen aan de laatste fase van het ego-project van haar oude voorzitter; De oude Gol Sud-tribune werd gesloopt, en gedurende het seizoen 2016/2017 werd er gebouwd aan een nieuwe tribune:

Amper negen maanden duurde de bouw van de nieuwe tribune. In de zomerstop werden alle stoeltjes vervangen en van nieuwe clubteksten voorzien. Tevens werd er een compleet nieuwe lichtinstallatie aangelegd, bestaande uit LED-lampen van Philips. Later zullen ook de geluidsinstallatie, toegangspoortjes en het interieur onder handen worden genomen. Ook een dak over de tribunes is in de toekomst geen utopie voor de Beticos.

Op 25 augustus, als Betis Celta de Vigo ontvangt, kan het Estadio Benito Villamarín 60.720 supporters herbergen. Hiermee is het het op drie na grootste clubstadion van Spanje. Tot de officiele opening van Wanda Metropolitano staat het zelfs direct achter Camp Nou en Bernabeu.