Het is misschien wel de pijnlijkste stadionkwestie van deze eeuw: Het Nou Mestalla. In 2007 werd er begonnen aan de bouw van een nieuw stadion, totdat de bouw in 2009 stil kwam te liggen. Sindsdien staat het betonnen geraamte te verstoffen en speelt Valencia CF vooralsnog haar wedstrijden in het originele Mestalla. Als het aan de burgemeester van Valencia ligt komt daar snel een eind aan.

De burgemeester van Valencia, Joan Ribó, heeft aangegeven tussen 2021 en 2023 het oude Mestalla gesloopt wil zien c.q. Los Che in het nieuwe stadion zien spelen. De betonnen kolos aan de Avinguda de les Corts Valencianes staat al sinds 2009 ongeroerd als symbool van de financiële crisis die de wereld in 2008 in zijn greep nam. Het ontbrak Valencia, rijk van naam maar financieel jarenlang met handen en voeten gebonden, aan middelen om de bouw op te pakken. Voor Ribó is de maat vol en geeft de club een ultimatum:

“We zijn geduldig geweest met Valencia omdat we weten hoe erg ze geraakt zijn door de crisis in 2008. Ik wil vanuit deze positie van respect en geduld wel zien dat het stadion wordt afgerond”, aldus de burgervader in een radioprogramma voorafgaand van de Valenciaanse derby dit weekend. “We zullen flexibel zijn, maar er zijn wel afspraken en verplichtingen waaraan voldaan moet worden.”

Het betonnen skelet van het nieuwe Mestalla, al jaren verlaten, via Anroir (Flickr)
Een render van de buitenkant van Nou Mestalla

In hoeverre dit makkelijk zal gaan verlopen ligt in handen van de huidige eigenaar Peter Lim. Hij nam in 2014 70% van de aandelen in de club over en is de geldschieter achter de club. In deze rol is hij dus ook verantwoordelijk voor de fondsen nodig om de bouw opnieuw op gang te brengen. De Singaporese zakenman lijkt echter geen haast te hebben met de club omhoog te werken, en zijn verschillende stromannen binnen de club duwde de club richting diepe dalen. De komende jaren worden de echte intenties van Lim duidelijk; Zit hij er voor het geld of voor de ambitie?