Vandaag beslist de UEFA waar zij het Europees Kampioenschap van 2024 laten plaatsvinden. De 17 bestuursleden van de voetbalfederatie stemmen om 14.00 uur in het Zwitserse Nyon wie de opvolger wordt van Frankrijk, die in 2016 het laatste gastland van een Europees eindtoernooi was (EURO2020 vindt plaats door heel Europa ter viering van het 60-jarig bestaan, red.). De beslissing gaat tussen twee landen: Duitsland en Turkije. Beide landen leverde een indrukwekkend bidbook in,
Duitsland
Je kan de Duitsers wel op een boodschap sturen als het om het organiseren van een eindtoernooi gaat. Mocht de stemming in Duits voordeel vallen, organiseert het over zes jaar voor de vierde keer een eindtoernooi. Eerder viel die eer Duitsland al in 1974, 1988 en 2006 ten deel. Het stadionlandschap is met een overtal EK-waardige stadions meer dan in orde:

Van de 10 aangewezen Duitse speelsteden herhalen 9 hun rol uit 2006; alleen Düsseldorf is een nieuwkomer in het rijtje met verder Berlijn, Leipzig, München, Stuttgart, Gelsenkirchen, Dortmund, Köln, Frankfurt en Hamburg.
Turkije
Maar liefst 3 keer liepen de Turken de organisatie van een EK mis. Achtereenvolgende de EK’s van 2008, 2012 en 2016 glipten uit hun handen, de laatste zelfs met 1 stem te weinig. De wrok van Turken groeide met de jaren, en ondertussen spaarde men kosten noch moeite om hun bidbook te verbeteren. Wie naar de lijst van nieuw opgeleverde Turkse stadions kijkt, ziet dat Turkije al flink wat voorwerk heeft gedaan. Van de tien stadions die in het bidbook zijn opgenomen zijn er zeven al speelklaar, alleen opgeleverd tussen 2011 en 2018. Van de overige drie moeten er twee nog worden gebouwd terwijl de Antalya Arena in de gelijknamige badplaats uitgebreid zal worden.
1 van de 2 nieuwe stadions zou de vervanger worden van het huidige Atatürk Olympic Stadium, met 76.000 al het grootste stadion van Turkije. Het oude stadion zou vervangen worden door een nieuwe, 92.000 plaatsen tellende voetbaltempel.

Hiernaast zal er ook flink geïnvesteerd worden in de infrastructuur in en tussen de speelsteden. Een hogesnelheidstrein zal verschillende speelsteden met elkaar verbinden, terwijl het aantal vliegvelden in Turkije worden vergroot naar 63, alsmede een investering van 65 miljard in het wegennetwerk.
Uitkomst
Een eerder deze maand uitgekomen evaluatie van de UEFA zet zijn vraagteken bij de staat van de infrastructuur en financiën van Turkije, alsmede de mensenrechten onder president Erdogan. Hoewel dit rapport niet bindend is, is het de vraag hoe gevoelig de zeventien stemmers zijn voor deze informatie. In het verleden zagen we dat de bobo’s van grote broer FIFA vaak een oogje dichtknepen als het dossier mensenrechten op tafel kwam. Op de gebieden van infrastructuur en financiën is Duitsland een veilige keuze. Geeft de UEFA de Turken de kans om het tegendeel te bewijzen? We laten ons verrassen…
Geef een reactie