Drieëntwintig maanden geleden speelde Tottenham Hotspur haar laatste wedstrijd op White Hart Lane. Na een lange zwerftocht door London keren zij vanavond weer terug naar hun eigen grond: Het nieuwe, nog te hernoemen White Hart Lane. Wat er in de tussentijd gebeurt is op het Noord-Londense perceel lees je hier.

Tottenham Hotspur, tweevoudig Engels landskampioen, maakte in de 21e eeuw langzaam naam als de uitdager van de gevestigde orde. De laatste jaren gelden de Spurs zelfs als voorname uitdager voor de titel. Plaats van handelen: Het pittoreske White Hart Lane. Het stadion, waar al in 1899 voor het eerst een voetbalwedstrijd werd gespeeld, is een typisch Engels stadion, met tribunes dicht op het veld, een gable, met een dak ondersteund door palen bovenop de tribunes die nog door Archibald Leitch zijn getekend. Engels voetbal pur sang.

De contouren van het nieuwe stadion al langzaam zichtbaar

Door de aanpassingen voortvloeiend uit het Taylor-Rapport kromp de capaciteit van WHL enorm ten opzichte van de concurrerende clubs, die de herinrichting van hun stadion combineerde met uitbreiding. 

Plannen om dit ook met WHL te doen strandde door het gebrek aan ruimte rondom het stadion. Verschillende andere ideeën passeerde de revue, waaronder verhuizing naar een andere locatie of Wembley. Na een korte flirt met het Olympisch Stadion werd in 2011 vol de zinnen gezet op een nieuwbouwstadion. 

Het te ontwikkelen Northumberland Development Project omvatte niet alleen de bouw van een nieuw stadion, maar ook de realisatie van ruim 600 huizen, een hotel, clubkantoren en diverse winkels. Om dit te realiseren had Tottenham al diverse aangrenzende percelen aangekocht zodra ze beschikbaar werden.

Het betonnen geraamte van het nieuwe stadion wacht tot het afgebouwd kan worden

De bouw van het nieuwe stadion werd in 2 fases uitgevoerd:
Fase 1 vond ten noorden van WHL plaats, grotendeels tijdens het seizoen 2016/2017. Achter de Paxton Road Stand werd gewerkt aan het eerste deel van het betonnen geraamte. Hiervoor moest alleen aan het eind van het seizoen een deel van de noord-oosthoek sneuvelen. Op het moment dat Tottenham zijn laatste wedstrijd in WHL speelde, stond enkele meters buiten het stadion het betonnen geraamte van het nieuwe stadion al klaar om het oude WHL op te slokken. Het duurde niet lang, slechts enkele dagen later ging de sloopkogel al door White Hart Lane, waarna de zuidtribune kon worden aangebouwd, met 17.500 plaatsen de grootste aansluitende tribune van Groot-Brittannië.

Waar volgens de oorspronkelijke planning het stadion in de zomer van 2018 af had moeten zijn, werd er al snel duidelijk dat een aantal veiligheidsproblemen deze streefdatum een aantal maanden naar achter worp. De supporters werden al enkele keren uitgenodigd om een kijkje te nemen, maar de 62.000 werd nog lang niet aangetikt.

Gastheer in een vreemd stadion
The Spurs weken het seizoen 2017/2018 uit naar het clubloze, grootste stadion van Londen: Wembley, waar het ook dit seizoen nog haar thuiswedstrijden afwerkte. Eenmaal week het af naar Milton Keynes, waar ze een thuiswedstrijd tegen Watford (dat ironisch genoeg dichterbij Milton Keynes ligt dan Londen) in de League Cup speelde. 

Maar het lange wachten van de Spurs word beloond, als zij voor het eerst de 62.062 plaatsen tellende voetbalarena mogen betreden tegen stadsgenoot Crystal Palace. 24 maart speelde de U18-eftallen van Tottenham en Southampton al een testwedstrijd. Ruim 30.000 man zagen J’Neil Bennett de eerste officieuze goal scoren, en Tottenham met 3-1 winnen. Ook de legendes van Tottenham en Internazionale speelde nog tegen elkaar (4-5).

Het nieuwe stadion gezien vanuit de wijk Foto: The Daily Mail

De mannen van Pochettino betreden vanavond het veld van het grootste clubstadion van London, het op 2 na grootste stadion van Engeland en het op 4 na grootste stadion van Groot-Brittannië. Het voetbalveld kan worden ingeschoven, waarna een kunstgrasveld tevoorschijn komt, aangelegd voor de exploitatie van een aantal NFL-wedstrijden. Via een skyroof kunnen bezoekers heel Noord-London bekijken. Een verdubbeling van capaciteit moet de Londense club een extra speklaag opleveren om de laatste stap te zetten naar de top. Afgelopen twee transferperiodes werden er geen spelers gekocht, wat terug leek te leiden tot de financiering van het nieuwe stadion.

Advertentie