De Olympische Spelen van komende maand brengen ons terug naar de plek waar we twee jaar geleden veel mooie momenten beleefde tijdens het WK 2014: Brazilië. Waar Rio de Janeiro als organisatiestad geldt, zullen er net als 4 jaar geleden in London een aantal sporten (deels) buiten de stadsgrenzen worden beoefend. Zo ook het Olympische voetbaltoernooi. In zeven stadions verdeeld over zes steden zullen 16 mannenteams en 12 vrouwenteams strijden om goud voor hun land.

Rio zelf telt maar twee stadions die geschikt zijn voor een toernooi van dit formaat. Echter, na het Wereldkampioenschap van 2014 bleef het land met een zeer grote selectie geschikte venues achter, waardoor er voor het Olympisch comité een grote vijver was om uit te vissen. Uiteindelijk werden naast Rio ook Sao Paulo, Brasília, Belo Horizonte, Salvador en Manaus uitgekozen om Olympische wedstrijden te hosten.
brasil map

maracana_os
Maracanã, Rio de Janeiro
73.531 zitplaatsen
Deze Olympische Spelen wordt er afgeweken van een traditie. Al sinds jaar en dag vinden de openings- en sluitingsceremonie plaats in het Olympisch Stadion van het land, het middelpunt van de spelen. Echter, waar de atletiekwedstrijden gehouden zullen worden in het Estádio Olímpico João Havelange, is Maracanã het toneel voor de ceremonies. Hiermee zal het grootste voetbalstadion van Brazilië, met zijn enorme historie en status, na de WK-finale van 2014 opnieuw miljoenen ogen op zich gericht hebben.

De huidige thuishaven van Flamengo en Fluminense werd gebouwd in 1950 en gebruikt voor het Wereldkampioenschap voetbal van dat jaar. Hoewel nog deels in de steigers, vonden er acht wedstrijden plaats. De capaciteit die het bij oplevering had (183.000) is sindsdien al een aantal keer bijgesteld, tot 80.000 na de laatste renovatie tussen 2010 en 2013. Bij die renovatie werd het interieur veranderd van twee aparte ringen naar één doorlopende tribune. Bovendien werd het dak een stuk verder doorgetrokken.


jaoaohavelange_os
Estádio Olímpico João Havelange, Rio de Janeiro
60.000 zitplaatsen
Zoals eerder vermeld is dit stadion het Olympisch Stadion komende maand. Het stadion werd in 2007 opgeleverd. Het stadion is vernoemd naar João Havelange, de oud-voorzitter van de FIFA. Daarnaast draagt het de bijnaam Engenhão, naar de wijk waarin het staat. Daarnaast gaf de gemeente toestemming voor de naam Estádio Nilton Santos, naar de legendarische verdediger Nilton Santos, die zijn hele leven bij de huidige bespeler Botafogo speelde. Voor de Olympische Spelen wordt de capaciteit opgetrokken naar 60.000. Naast een aantal voetbalwedstrijden zal hier het gehele atletiekprogramma hier worden afgewerkt.


mineirao_os
Mineirão, Belo Horizonte
62.547 zitplaatsen
Het Mineirão, officieel Estádio Governador Magalhães Pinto, is samen met Maracanã het enige toernooiwaardig stadion in Brazilië dat voor de WK nieuwbouw werd gebouwd. Tussen 1959 en 1965 werd de huidige thuishaven van Cruzeiro gebouwd. Toendertijd had het stadion plaats voor 130.000 toeschouwers. Het verloor deze capaciteit pas begin deze eeuw, toen het stadion grondig werd gerenoveerd voor het WK. Op dit toernooi was het onder meer decor van de historische 7-1 nederlaag van Brazilië tegen Duitsland.


manegarrincha_os
Estádio Nacional Mané Garrincha, Brasília
68.009 zitplaatsen
Estadio Nacional Mané Garrincha is van buitenaf gezien een absolute architectonische beauty. De tribunes zitten opgesloten in een volledig ronde façade, die wordt gekenmerkt door een rij pilaren van drie dik die het tevens ronde dak ondersteunen. Hoewel het voor het Wereldkampioenschap werd gerenoveerd voor 660 miljoen euro, staat de thuishaven van Brasilia FC en Legião FC al sinds 1974 op dezelfde plek. Tussen 2010 en 2013 werd het stadion, dat voor de renovatie bestond uit één lage doorlopende ring en een hoge hoofdtribune en 45.200 plaatsen telde, grondig gerenoveerd tot uiteindelijk het tweede stadion van Brazilië en het derde stadion van Zuid-Amerika.


arena-da-amazonia_os
Arena da Amazônia, Manaus
44.300 zitplaatsen
Diep in de amazone ligt Manaus, een stad met 2 miljoen inwoners. Speciaal voor het Wereldkampioenschap werd hier een stadion gebouwd. Het oude Vivaldão werd gesloopt en vervangen door de hierboven afgebeelde Arena de Amazônia. Het ontwerp van het stadion zorgt voor een optimale verzorging van de toeschouwers in het vaak tropische Manaus. Zo geeft het warmte-isolerende dak genoeg schaduw en zitten er tevens uitsparingen in het dak om de luchtcirculatie te stimuleren. Het Olympisch toernooi zet de Arena eindelijk weer in grote belangstelling, waar bespeler Nacional slechts op het 4e niveau acteert.


itaipava_os
Itaipava Arena Fonte Nova, Salvador
48.747 zitplaatsen

Het oude Estadio Fonte Nova werd in 2007 gesloten, nadat er zeven mensen omkwamen toen er een stuk tribune instortte. Drie jaar later werd het stadion gesloopt en werd er begonnen aan de bouw van een nieuw stadion op dezelfde plek. Het nieuwe stadion met drie ringen en een open zuidkant, als eerbetoon aan het oude stadion die dit ook had, werd geopend in april 2013. Op het WK werden er zes wedstrijden gespeeld, waaronder de 5-1 overwinning van Nederland op Spanje.


arenacorinthians_os
Arena Corinthians, São Paulo
49.205 zitplaatsen
De Arena Corinthians was in 2014 het decor voor de openingswedstrijd van het WK tussen Brazilië en Kroatië. Twee dagen eerder was het stadion pas officieel veilig verklaard, nadat sinds maart 2013 verschillende opleveringsdatums waren verstreken. De capaciteit op het WK, tegen de 69.000 aan, kwam door de plaatsing van tijdelijke stoeltjes. Deze werden na het WK verwijderd, waarna de huidige capaciteit 49.205 werd. Het stadion is de thuishaven van zesvoudig kampioen Corinthians Paulista.


neymar
Goud voor Neymar?

Het toernooi
De mannen- en vrouwentak zullen in respectievelijk vier en drie poules uit gaan maken wie de opvolgers worden van Mexico (M) en de Verenigde Staten (V). De Olympische regel is dat de mannenteams enkel moet bestaan uit spelers geboren na januari 1993, aangevuld met drie oudere dispensatie-spelers. Desondanks is deze tak van de Olympische Spelen vaak het toneel van een selectie zeer talentvolle lichtingen. Zo eindigde spelers als Lionel Messi, Angel Di Maria, Sergio Agüero, Thiago Silva en Neymar de afgelopen decennia met een medaille om hun nek.

Ook deze editie belooft een aantal sterren. Thuisland Brazilië neemt in de vorm van Neymar en Douglas Costa grof dispensatie-geschut mee. Ook Sven en Lars Bender, Max Meyer, John Obi Mikel spelen met hun land mee. Maar op de Olympische Spelen gaat het bij het voetbal niet om de beroemde namen van nu, maar om die van morgen. De namen waarop we over 4 jaar met herkenning op terugkijken.

Ook het vrouwentoernooi is sterk bezet. Ondanks de opvallende afwezige Japan, die zilver behaalde in London, zullen landen als Brazilië, Duitsland, de USA, Canada en China een gooi doen naar goud.

Op woensdag 3 augustus trappen om 13 uur lokale tijd de vrouwenteams van Zweden en Zuid-Afrika voor het eerst tegen de Olympische bal in het Olympisch Stadion. Een dag later bijten de mannenteams van Irak en Denemarken hun spits af in Brasília.