1972. De twee clubs uit de Beierse hoofdstad München, Bayern en TSV 1860, spelen al sinds lange tijd hun wedstrijden in het Grünwalderstadion. Echter, in het jaar dat de Olympische Zomerspelen in München werden georganiseerd en er een nieuw Olympisch Park werd gebouwd ten behoeve van dit toernooi, namen de clubs hun intrek in het middelpunt van het Park: Het Olympisch stadion. Dit stadion, met haar illustere dakconstructie en 69.000 plaatsen, was na de Spelen vele jaren de thuishaven voor de Rekordmeister en Die Löwen.
Echter, in de jaren daarna zorgde de afstand van de tribunes tot het veld en het feit dat de helft van de plaatsen onoverdekt waren voor veel ontevredenheid onder de fans over het Olympiastadion. Een referendum in München moest een beslissing geven tussen renovatie van het Olympiastadion en nieuwbouw. Ruim twee-derde koos voor de laatste optie, waardoor er op een bedrijventerrein in het noorden van München een nieuwe thuishaven voor de clubs gebouwd zal worden.
Met het naderende WK 2006 in het achterhoofd was dit een mooie mogelijkheid om een paradepaardje voor het Weltmeisterschap te creëren. Het Zwitserse architectenbureau Herzog & De Meuron ontwierpen een stadion dat 66.000 mensen kon verbergen, verdeeld over drie ringen. Er zijn er slechts twee zichtbaar boven de grond, de onderste ligt ingegraven. Dit om de hoogte te beperken, hoewel het stadion alsnog een hoogte van vijftig meter heeft. Op 30 mei en 1 juni 2005 speelde 1860 en Bayern er hun eerste wedstrijden tegen respectievelijk Nürnberg en het Duitse elftal. Op 2 juni werd er de eerste derby gespeeld, die 1860 verrassend won. Als speelstad tijdens het WK werden er zes wedstrijden in het nieuwe stadion gespeeld, waaronder de openingswedstrijd tussen Duitsland en Costa Rica en een halve finale tussen Frankrijk en Portugal. Bij alle wedstrijden wordt de maximale capaciteit bereikt; 69.451.
De naam van het stadion tijdens het toernooi is het FIFA World Cup Stadium, München. Dit omdat de officiële naam van het stadion al vanaf het begin is gekocht door de verzekeringsmaatschappij Allianz. De FIFA verbiedt dit echter tijdens hun eindtoernooien, vandaar de zorgvuldig dichtgepleisterde WK-naam. Na het toernooi is de naam voor de in ieder geval komende dertig jaar de Allianz Arena.

Kussentjes
De buitenkant van de Allianz Arena is bedekt met luchtkussens gemaakt van EFTE (ethyleen tetrafluoroëthyleen), waardoor het qua uiterlijk lijkt op een opgeblazen zwemband. De kussens worden bij elkaar gehouden door een rubberen klemsysteem, en door middel van gekleurde lampen kunnen ze elke gewenste kleur aannemen. Als de Rekordmeister speelt, is er tot in de wijde omtrek een felrode Allianz Arena te zien. Bij 1860 is dit helderblauw. Maar ook voor andere evenementen, zoals interlands of St. Patricks Day kan de Allianz Arena van kleur veranderen.
Verschillende aanpassingen deden de capaciteit in de loop der jaren veranderen in 75.000 en 70.000 voor Europese wedstrijden. Dit kwam door onder andere het plaatsen van 2000 stoeltjes op de bovenste ring en het ombouwen van twee vakken tot staantribunes.
Duits beleid
De lening die Bayern München voor de bouw van het stadion afsloot, was in 2014 al in zijn volledigheid afgelost. Hiermee lagen ze zo’n zestien jaar voor op schema, daar de lening pas in 2030 afgelost hoefde te worden. In 2017 raakte 1860 München haar deel van het stadion kwijt nadat ze degradeerden naar het 4e niveau, en werd Bayern zo de enige eigenaar. Reden voor Bayern om het neutrale grijze interieur te veranderen in sprekend rood-wit, plus logo, clubnaam en motto ‘Mia san mia’.
Allianz Arena
Bespeler: Bayern München
Capaciteit: 75.000
Geopend: 2005
Topwedstrijden:
2012: Chelsea FC – Bayern München 1-1, 4-3 ns (Champions League)
2020: Drie groepswedstrijden en een kwartfinale (EURO 2020)