Het Zentralstadion in Leipzig heeft een roemruchtige geschiedenis. Voorheen het grootste stadion van Duitsland, gerenoveerd voor het WK 2006, verlaten door haar bespeler en daarna lange tijd een witte olifant. Dankzij de inmenging van een multinational staat het stadion onder een andere naam aan de vooravond van een terugkeer op het hoogste niveau van Duitsland.

De eerste plannen voor een stadion in Leipzig werden al in 1920 geopperd. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn er plannen van de hand van Olympiastadion Berlin-architect Werner March om in Leipzig een immens sportcomplex te bouwen ter ere van de führer. Deze plannen vinden nooit doorgang door de oorlog.

Als de stofwolken van de oorlog wegtrekken, kan de stad Leipzig de schade opnemen. De stad ligt grotendeels in puin en werd in de jaren daarna flink verwaarloosd. Het nieuwe communistische regime dat in 1949 de macht kreeg in Oost-Duitsland wilde dat sport een centrale plek in het leven van de inwoners zou innemen en maakte opnieuw plannen voor een sportcomplex langs de Elsterbecken. Deze plannen werden nu wel doorgezet: in 1956 werd het Zentralstadion opgeleverd. De naam van het stadion was geïnspireerd door de Sovjet-Unie, waar Centralstadion een vaak voorkomende naam is bij publieke gebouwen.

DDR
Als basis van de tribunes werd het vele puin uit de stad gebruikt. De tribunes waren namelijk gevormd uit een ronde aarden wal die rond het veld was aangelegd. Aan de binnenkant werden bankjes geplaatst, met plaats voor 100.000 mensen. Dit maakte van het Zentralstadion het grootste stadion van de DDR.

De succesvolle Leipzigse club SC Lokomotive Leipzig nam zijn intrek in het stadion, dat door zijn vele massaal bezochte wedstrijden de bijnaam “Das Stadion der Hunderttausend” kreeg.

De openingswedstrijd was tussen de Oost-Duitse topclub Karl-Marx-Stadt en de Hongaarse topclub Honvéd. Deze wedstrijd trok een uitverkocht huis, net als de Leipzigse derby enkele weken later tussen SC Rotation Leipzig en Lokomotive Leipzig (1-2). Een jaar later zagen 140.000 mensen de interland tussen Oost Duitsland en Tsjechoslowakije (1-4), een Duits record.

Tijdens het regime van de DDR bleef het Zentralstadion mensen trekken, voor een groot deel te danken aan de succesvolle periode van Lokomotive Leipzig. Na de val van de muur kreeg de club al snel geldproblemen, onder meer door bestuurlijk wanbeleid. Geld om het Zentralstadion te onderhouden was er dus niet en begin jaren ’90 werd het stadion onveilig verklaard en gesloten voor publiek.

Eind jaren ’90 besluit het stadsbestuur van Leipzig om het stadion met nieuwbouw in ere te herstellen. De historische aspecten rondom het stadion worden grotendeels intact gelaten. De nieuwbouw werd gerealiseerd binnen de de bestaande wal van het oude stadion. Het nieuwe stadion is met een flink aantal bruggen te bereiken, die aangesloten zijn op de trappen op de wal. Het nieuwe stadion bestaat uit één doorlopende ring, met op de lange zijdes een extra tribune.

Als het stadion in 2004 wordt opgeleverd telt het 44.345 zitplaatsen en is het inmiddels uitverkozen tot een venue voor het WK van 2006. Op het Weltmeisterschap worden er vijf wedstrijden gespeeld.

Leipzig krijgt vleugels
Op clubniveau ging het al een tijd niet goed in Leipzig. Topclub Lokomotiv Leipzig, in 1991 omgedoopt tot VfB Leipzig ging in 2003 failliet, waarna hij onder zijn oude naam weer opnieuw werd opgericht. Ook het laag spelende Sachsen Leipzig ging failliet. De club die nu zijn thuiswedstrijden in het stadion speelt is een hele nieuwe club.

Red Bull kreeg in 2009 voet aan de grond in Duitsland, na eerder al in de USA en Oostenrijk te hebben geïnvesteerd in een voetbalclub. De multinational kocht, na eerst interesse te hebben getoond in FC Sachsen Leipzig, de licentie van vijfdeklasser SSV Markranstädt en richtte met RB Leipzig een geheel nieuwe club op. De afkorting RB is een snel rekensommetje naar Red Bull, maar volgens Duitse regelgeving mogen clubs geen bedrijf in hun naam hebben. Daarom staat de RB officieel voor RasenBallsport. In 2010 nam de club betrek van het Zentralstadion, wat direct omgedoopt werd tot de Red Bull Arena. De club deed een snelle bestorming van de Duitse voetballadder en mocht zich in september 2016 melden op het hoogste niveau: de Bundesliga.

In het laatste seizoen van RasenBallsport in de 2.Bundesliga kwamen er gemiddeld 29.441 mensen kijken in de Red Bull Arena. Hoeveel dat er worden in de Bundesliga valt nog te bezien. Toch wordt er in Leipzig al gesproken over uitbreiding van de Red Bull Arena, of zelfs nieuwbouw. Waar uitbreiding tot 57.000 kan reiken en nieuwbouw zelfs tot 80.000, de 140.000 van 1957 zal een stadion in Leipzig nooit meer halen.

Red Bull Arena
Bespeler: Rasen Ballsport Leipzig
Capaciteit: 42.959
Geopend: 2004