De laatste wedstrijd van Schalke ’04 in haar oude Parkstadion was een ontroerende en pijnlijke. In het seizoen 2000/2001 streed de Gelsenkircher club samen met Bayern München om het kampioenschap. Op de laatste speeldag had Schalke bij een overwinning genoeg aan een nederlaag van Bayern om de titel binnen te halen. Thuis tegen SpVgg Unterhaching werd het na een 2-3 achterstand uiteindelijk 5-3. De boodschap dat Bayern in de laatste minuut op een 1-0 achterstand was gekomen werd in het Gelsenkirchen met luid gejuich ontvangen. De Beierse club wist echter in de allerlaatste minuut gelijk te maken en zo kampioen van Duitsland te worden. De feestvierend massa van Schalke-fans ontvingen deze boodschap vol ongeloof; Het afscheidsfeest van het Parkstadion was afgelopen.

Enkele maanden na het mislopen van het kampioenschap opende op een steenworp afstand het nieuwe stadion: de Arena aufSchalke. Het 186 miljoen euro kostende stadion werd geopend met een vriendschappelijk toernooi tussen Schalke ’04, Borussia Dortmund en 1.FC Nürnberg. De eerste wedstrijd, de Kohlenpottderby tussen S04 en BVB, eindigde in 0-0.

Waar het Parkstadion bestond uit een brede onoverdekte ring met atletiekbaan, is de nieuwe Arena geen van dit alles. De tribunes staan dicht op het veld, bestaat uit twee ringen en heeft een uitschuifbaar veld en dak. Deze combinatie maakt van het stadion een zeer geschikte locaties voor concerten en andere indoorevenementen.

In 2005 kocht de bierbrouwerij VELTINS de naamrechten van het stadion. Sindsdien heet het stadion de VELTINS-Arena.

VELTINS-Arena
Bespeler: Schalke 04
Capaciteit: 62.271
Geopend:
2001

Belangrijke wedstrijden
2004: FC Porto – AS Monaco 3-0 (Champions League)