Craven Cottage is wellicht het meest karakteristieke en authentieke stadionnetje in Londen en Engeland. Een deel van het stadion is één van de weinige werken van stadion-architect Archibald Leitch die nog overeind staat, en daardoor een beschermd monument. Het stadion van Fulham herbergt een hoop verhalen.

Count of Craven
Op de grond waar nu Fulham zijn thuiswedstrijden afwerkt, werd door de graaf van Craven een paviljoen gebouwd in 1780. In een eeuw tijd werd dit paviljoen bewoond door een aantal personen van aanzien, totdat het werd verwoest door een brand in 1888.

Het was de voetbalclub Fulham, opgericht in 1879 en zwervend tussen verschillende grounds in Londen, die in 1894 de grond claimde als nieuwe thuishaven. Het perceel was echter zo volgegroeid dat er pas twee jaar later gevoetbald kon worden. Vier houten constructies naast elkaar dienen als tribunes voor de ongeveer 1000 mensen. Er werd al snel getwijfeld aan de veiligheid, en het was Leitch die in 1905 met een bouwplan sluiting voorkwam. Voor een recordsom van vijftien duizend pond werd er aan de Stevenage Road een nieuwe tribune opgetrokken, met daarnaast een cottage. Beide gebouwen pronken vandaag de dag nog steeds aan de noordoostkant van Craven Cottage. De rest van het stadion werd gevormd door een doorlopende terrace.

Het stadion bleef met Fulham in de luwte voor een aantal decennia. Dit tot frustratie van één van de clubeigenaren, die een fusie met stadsgenoot Arsenal wel zag zitten. Dit plan vond echter nooit zijn doorgang. In oktober 1938 verbrak het haar bezoekersrecord, als 49.335 toeschouwers komen kijken naar de thuiswedstrijd van Fulham tegen Millwall. Dit hoge aantal kwam doordat een wedstrijd op Stamford Bridge die middag werd afgelast, waardoor de toeschouwers zich naar Craven Cottage begaven.

Renovaties
In 1949 promoveerde Fulham voor het eerst naar de hoogste divisie. Dit betekende het startschot voor verschillende renovaties van het stadion. In 1962 werd stadionverlichting en een elektrisch scorebord geïnstalleerd, twee jaar later werden inkomsten van de transfer van middenvelder Alan Mullery gebruikt om de Hammersmith End te overdekken. Ondanks de degradatie enkele jaren later werd ook de Riverside Terrace, de tribune grenzend aan de rivier de Theems, gerenoveerd.

Eind jaren 80, begin jaren 90 bevond Fulham zich in de kelder van het Engels voetbal als het Taylor rapport zich door de Engelse terraces hakt. Als Fulham zich in 2001 weer in de Premier League meldt, heeft Craven Cottage nog steeds staanplaatsen. Dit was tegen de Premier League-regels, en ondanks een buffer-periode die gepromoveerde clubs kregen moest Fulham uiteindelijk bijna twee jaar zijn thuiswedstrijden op Loftus Road van stadsrivaal Queens Park Rangers spelen. Pas in 2004 keerde Fulham weer terug op vertrouwde grond; Craven Cottage was veranderd in een gerenoveerd all-seater stadion met 22.000 zitplaatsen. Enkele aanpassingen aan de Riverside Stand verhoogde de capaciteit naar 25.700. Een toekomstige renovatie van deze tribune zou de capaciteit verder doen stijgen naar 30.000. En datum hiervoor is echter nog niet bekend.

Little Switserland
Op Putney End, de (zuid)tribune bestemd voor de uitsupporters, is een klein stukje gereserveerd voor neutrale supporters. Fulham vroeg deze status aan bij de renovatie. Fulham’s schone blazoen op het gebied van supporters-ongeregeldheden zorgde voor dit kleine neutrale stuk, genaamd ‘Little Switserland’. Het is één van de dingen die Craven Cottage zo bijzonder maakt.

Craven Cottage
Bespeler: Fulham FC
Capaciteit:
 25.700
Geopend: 
1896
Verbouwd:
1905, 1964, 2002-2004