Het Atatürk Olimpiyat Stadi staat symbool voor de verwoede pogingen van Istanbul om zich te profileren tot wereldstad. Met ruim 14 miljoen inwoners is dat het zeker, maar de Turkse hoofdstad deed al meerdere pogingen om een groot sporttoernooi binnen te halen. De stad deed bids voor de edities van 2000, 2004, 2008, 2012 en 2020 van de Olympische Zomerspelen. Telkens dolven ze het onderspit. Ook de Europese kampioenschappen van 2012 en 2016 werden niet toegewezen aan Turkije.

Voor het 2008 bid werd tussen 1999 en 2002 op het westelijke, Europese deel van Istanbul een Olympisch stadion gebouwd. Ondanks dat de Olympische Spelen van 2008 aan Beijing werden toegewezen werd in juli 2002 het Atatürk Olimpiyat Stadi geopend, vernoemd naar Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek.

De onderste ring van het stadion is geheel ingegraven in de boulevard, terwijl er op de lange zijdes een tweede ring is bevestigd. De westelijke hoofdtribune heeft nog een extra derde ring. Deze schuilt onder een 2,800 ton zwaar stalen dak, gedragen door twee betonnen palen van 60 meter hoog. De vorm van het dak is afgeleid van de Turkse vlag, een halve maan.

Wonder van Istanbul
In 2005 was Atatürk toneel van het Wonder van Istanbul. De finale van Champions League, tussen AC Milan en Liverpool, leek bij rust al gespeeld. Paolo Maldini en Hernan Crespo (tweemaal) hadden Milan op een ‘veilige’ 3-0 voorsprong gezet. Echter, in zes magische minuten zette Steven Gerrard, Vladimir Šmicer en Xabi Alonso de wedstrijd op zijn kop, en trokken de stand gelijk. In het vervolg van de wedstrijd en de daaropvolgende verlenging is Liverpool-goalie Jerzy Dudek de uitblinker, met als hoogtepunt zijn drie gestopte penalty’s in de penaltyserie. Liverpool wint de Champions League!

Atatürk Olimpiyat Stadi
Bespeler: geen
Capaciteit: 
75,145
Geopend:
2002

Topwedstrijden:
Liverpool – AC Milan 3-3, 3-2 n.s. (Champions League)