Het vroegere Heizelstadion heeft een aardige staat van dienst in het Belgische en Europese voetbal. Het stadion in het noorden van Brussel was in het verleden negen keer gastheer voor een Europese finale. Op dit gebied is Heizel in waardig gezelschap van De Kuip en Wembley. Toch heeft Heizel, tegenwoordig het Koning Boudewijnstadion, vooral een slechte naam. Eén avond in 1985 gaf Heizel een blijvende plaats in de voetbalgeschiedenis, maar wel op één van de zwartste plekken.

In augustus 1930 werd het Jubelstadion geopend, exact honderd jaar na het begin van de Belgische Opstand die ertoe leidde dat België onafhankelijk werd van Nederland. De bouw van het stadion past in de werkzaamheden in de Brusselse wijk Heizel voor de wereldtentoonstelling van 1935. De overdekte eretribune en de grote kuip om het veld heen kunnen dan zo’n 70,000 mensen herbergen. Het heeft als sportstadion ook plek voor atletiek- en wielrenwedstrijden. Enkele weken na de opening werd het stadion officieel geopend door kroonprins Leopold voorafgaand aan de derby België-Nederland (4-1). Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de naam van Jubelstadion naar Heizelstadion, en groeit de populariteit van het stadion. In 1958 is het na Parc des Princes en Bernabéu het derde stadion dat een Europacup I-finale mag organiseren. Real Madrid zegeviert voor de derde keer na een 3-2 zege op AC Milan. In de jaren 70 wordt het stadion uitgerust met een nieuwe atletiekbaan, verlichting en een overdekte zittribune tegenover de eretribune.

Heizeldrama
Op 29 mei 1985 verzamelen fans van Liverpool en Juventus zich in Brussel voor de finale van de Europacup I. Het duel tussen de huidige Europacup I-houder Liverpool en Juventus, onder leiding van wereldster Michel Platini, was een duel om naar uit te kijken. Waarom Heizel was uitgekozen voor een wedstrijd van deze statuur is een raadsel; Het stadion is op de nieuwe zittribune na al sinds de opening niet meer gerenoveerd en valt van ellende bijna uit elkaar. De korte zijdes werden gebruikt om de meereizende bezoekers te plaatsen, met op de lange zijdes de neutrale toeschouwers. Op de korte zijde van Liverpool werd er echter nog een neutraal vak ingericht: vak Z. Dit werd door beide clubs afgeraden, daar werd gevreesd dat beide supportersgroepen via via aan kaarten konden komen voor vak Z. Waar voor werd gevreesd bleek later waarheid geworden; Vak Z zat vol met Italianen en Italiaanse Belgen.

Rond 19:00, in de stad is het dan al de hele dag onrustig geweest, beginnen de problemen ook in het stadion. Voorafgaand aan de wedstrijden spelen twee Belgische jeugdteams een wedstrijd tegen elkaar, de één in het rood, de ander in het wit. De fans op de korte zijdes kozen elk het team van hun eigen clubkleur en als team rood met 3-0 voor komt is het dan ook feest voor de fans van Liverpool. Als vervolgens team wit scoort, ontstaan er gevechten. Tussen vak X en Z begint het vuurwerk en stenen gooien, wat steeds heftiger wordt naarmate de aftrap volgt. Een tijdelijk hekwerk met een paar politiemensen vormt niet bijster lang een barierre als Liverpool-fans het hek bestormen, en al snel stormde ze vak Z in. De Italianen, als ratten in de val, poogde in een ultieme poging om te ontsnappen via een muur het vak te ontkomen. De muur houdt dit niet lang en bezwijkt onder de immense druk. De chaos die hierop volgt kost uiteindelijk 39 mensen het leven. Vanaf de andere korte zijde probeerde de Italianen inmiddels represailles uit te voeren, wat werd tegengehouden door de politie. Hulpverleners die de gewonden willen helpen krijgen stenen naar hun hoofd. Het kost de Belgische politie uren om de situatie in de hand te krijgen. Om de chaos niet nog verder te laten escaleren, werd er gekozen om de wedstrijd toch te laten spelen. Juventus won de wedstrijd door een strafschop van Platini met 1-0, en terwijl er buiten het veld en stadion de lijken opgestapeld liggen, viert Juve de titel als beste club van Europa.

De gebeurtenissen in Heizel zijn het begin van een reorganisatie in de voetbal(stadion)wereld. Deze ramp, maar ook de rampen in Bradford en Sheffield, zijn opmaat voor het Taylor-rapport, het befaamde veiligheidsrapport voor voetbalstadions. Alle staantribunes worden verbannen, en het rapport noopte sommige clubs zelfs nieuwe stadions te betrekken, daar hun oude stadions niet geschikt waren voor de geachte renovaties.

Renovatie
In Heizel werd na 29 mei enkel nog atletiek beoefend. Begin jaren 90 werd het stadion volledig verbouwd en de besmeurde naam werd ingeruild voor die van wijlen koning Boudewijn. Op 28 augustus 1995 speelde België en Duitsland na een decennia weer een voetbalwedstrijd in het Koning Boudewijnstadion. Het stadion voldoet als geen ander aan de veiligheidseisen, en mag in 1996 weer eens een finale organiseren; Paris Saint-Germain won de Europacup II ten koste van Rapid Wien. Na een tweede renovatie wordt het huidige stadion in 1998 geopend. Het nieuwe stadion telt 50,112 zitplaatsen, verdeeld over één grote en één kleine ring.

Koning Boudewijn Stadion
Bespeler: Belgisch voetbalelftal
Capaciteit:
50,093
Geopend:
1930
Verbouwd:
1994-1995

Topwedstrijden:
1958: Real Madrid – AC Milan 3-2 (Europacup I)
1964: Sporting Portugal – MTK Boedapest 3-3 (Europacup II)
1966: Real Madrid – Partizan Belgrado 2-1 (Europacup I)
1972: West-Duitsland – Sovjet-Unie 3-0 (EK)
1974: Bayern München – Atlético Madrid 1-1 (Europacup I)
1974: Bayern München – Atlético Madrid 4-0 (Europacup I, replay)
1976: Anderlecht – West Ham United 4-2 (Europacup II)
1980: Valencia – Arsenal 0-0, 5-4 ns (Europacup II)
1985: Juventus – Liverpool 1-0 (Europacup I)
1996: Paris Saint-Germain – Rapid Wien 1-0 (Europacup II)