Het nationale stadion van Denemarken, Idrætsparken, werd begin jaren 90 gesloopt om plaats te maken voor een moderner stadion. Het oude Parken deed al sinds 1911 dienst als thuishaven van Kjøbenhavns Boldklub en het Deens voetbalelftal.

Op 14 november 1990 werd de laatste wedstrijd in Idrætsparken gespeeld tussen Denemarken en Joegoslavië. Het thuisland verloor met 2-0, een duur verlies daar Denemarken aan het eind van de rit één puntje achter de Joegoslaven eindigde. Met het uitbreken van de Joegoslavische burgeroorlog belette de UEFA Joegoslavië om deel te nemen aan hun eindtoernooi in 1992, waardoor Denemarken zich alsnog mocht melden in het gastland Zweden. In de derde wedstrijd stellen de Denen na een gelijkspel tegen Engeland en een nederlaag tegen het gastland doorgang naar de halve finale veilig met een 2-1 overwinning op Frankrijk.

Op 9 september 1992 werd het nieuwe Parken geopend, met een herhaling van de finale van enkele maanden eerder. Ditmaal verloor Denemarken met 2-1 van de Duitsers. Van het oude stadion is alleen de hoofdtribune overgebleven. Deze is verwerkt in één van de korte zijdes van het nieuwe stadion. Investeerder Baltica Finans A/S draaide op voor de bouw van het stadion, in ruil voor de belofte dat het Deense voetbalelftal de komende 15 jaar haar interlands in het Parken zou spelen. De status van nationaal stadion werd behouden, al is dat met een veel grotere capaciteit dan andere Deense stadions geen verkeerde keus. Naast nationaal stadion nam het nieuwe Parkenstadion ook de status over als thuisbasis van FC Kopenhagen, eerder dat jaar gevormd na een fusie tussen Kjøbenhavns Boldklub en Boldklubben 1903. De eerste thuiswedstrijd won Kopenhagen met 2-1 van Odense BK, een opmaat voor het eerste kampioenschap in 1993.

Het stadion had een capaciteit van 42,000, verdeeld over drie gelijke tribunes met twee ringen en eentje met drie. De hoeken zijn dichtgemaakt met kantoorgebouwen, tevens in beheer van FCK. Vanuit de noordtribune kan een dak worden uitgeschoven over het veld. Dit maakt van Parken een geschikte locatie voor concerten en andere evenementen. Onder meer Pink Floyd, Whitney Houston, de Stones, U2 en Madonna traden op in Parken. En in 2001 wonnen Tanel Padar, Dave Benton and 2XL namens Estland er het Eurovisie Songfestival met het chanson ‘Everybody’.

Van 2007 tot 2009 onderging de noordtribune een grondige renovatie. Naast bijna 9000 m2 extra kantoorruimte, werden twee lagen stoeltjes opgeofferd voor een groot skybox-blok van zeven verdiepingen.

Parkenstadion
Bespeler: FC Kopenhagen
Capaciteit:
38,065
Geopend:
1992
Verbouwd:
2009

Topwedstrijden
1994: Arsenal FC– Parma 1-0 (Europacup II)
2000: Galatasaray – Arsenal 0-0, 4-1 n.s. (UEFA Cup)
2020: Drie groepswedstrijden en een achtste finale (EURO 2020)