Athene, Griekenland. De bakermat van de Olympische Spelen. De oude Spelen werden gehouden nabij de religieuze ontmoetingsplaats Olympia, in de 10e eeuw voor christus. Toen eind negentiende eeuw de moderne Olympische Spelen werden gehouden, was Griekenland dan ook de perfecte plek om te starten. Negen sporten werden beoefend, een schijntje vergeleken met de sporten die vandaag de dag de status van Olympische sport hebben. Het koningsnummer kon natuurlijk niet ontbreken: De marathon. Volgens de legende rende de Griekse heraut Phidippides van Marathon naar Athene om men daar op de hoogte te stellen van de overwinning in de slag van Marathon. Eenmaal in Athene sprak hij de woorden ‘We hebben gewonnen’, en stierf vervolgens door uitputting. Tijdens het ontwerp van de eerste Olympische Spelen werd deze marathonloop ingevoerd. De 24-jarige Griekse waterdrager Spyros Louis won deze race, en werd hierdoor een nationale held.

Toen er tussen 1980 en 1982 een Olympisch Stadion werd gebouwd in Griekenland, werd er al snel besloten dat het stadion de naam van Spyros Louis moest dragen. Toen het stadion werd geopend in 1982, voor de organisatie van het EK Atletiek, deed het dat als Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών “Σπύρος Λούης, Olympisch Stadion Spyros Louis.

Het stadion bestaat uit twee ringen, met 75,000 hagelwitte stoeltjes. De eerste ring zit ingegraven en ligt op gelijk niveau met de boulevard rondom het stadion. De vier lichtmasten hangen over de bowl. Na het EK Atletiek duurde het twee jaar voordat het stadion een vast doel had. In 1984 namen voetbalclubs Olympiakos en Panathinaikos hun intrek in het stadion, om daar verschillende periodes te spelen.

OS
Op 5 september 1997 werd er in Lausanne gestemd voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2004. Vijf steden zijn in de race: Rome, Kaapstad, Stockholm, Buenos Aires en Athene. Athene liep tijdens de vorige stemronde organisatie van de OS 1996 mis, een gevoelige nederlaag daar de moderne Olympische Spelen in 1996 zijn honderdste verjaardag vierde. In Lausanne liep het echter geen moment gevaar. In elke ronde kreeg Athene de meeste stemmen en in de laatste ronde versloeg het Rome met 66 om 41. De Olympische Spelen van 2004 zullen worden georganiseerd in Athene.

Het Spyros Louis zal als Olympisch Stadion van Griekenland een belangrijke rol krijgen in het toernooi, en werd daarom onder handen genomen. Twee daken van 300 bij 80 meter en gemaakt van staal en uv-doorlatend glas, werden met ellipsvormige bogen over de bowl gespannen. De constructie was net op tijd af voor de openingsceremonie.

Na de sluitingsceremonie bleef Athene achter met een state-of-the-art olympisch complex, met Spyros Louis als middelpunt. Niet lang daarna bereikt de crisis Griekenland, en het park bleef verstoken van onderhoud. De complexen voor softbal, zwemmen, beachvolleyball en gewichtheffen liggen er tien jaar later troosteloos bij, daar de regering niet bij machte is om te investeren. Waar Panathinaikos en Olympiakos het Spyros Louis verlieten voor hun eigen stadion, nam AEK Athene in 2013 juist zijn intrek in het stadion. Tot medio 2020 zal de club hier zijn thuiswedstrijden afwerken, in afwachting op de bouw van hun nieuwe stadion.

Estadio Spyros Louis
Bespeler: AEK Athene
Capaciteit: 71.030
Geopend: 1982
Verbouwd:
2002-2004

Topwedstrijden:
1983: Hamburger SV – Juventus 1-0 (Europacup I)
1987: Ajax – FC Lokomotiv Leipzig 1-0 (Europacup II)
1994: AC Milan – FC Barcelona 4-0 (Champions League)
2007: AC Milan – Liverpool 2-1 (Champions League)