Olympique Lyon heeft de status van één van de topclubs van Frankrijk. Hoewel in Frankrijk de recordkampioenen erg dicht bij elkaar liggen, is OL de club die al haar titels (7 in totaal) in de 21e eeuw behaalde. Tussen 2002 en 2008 werd het steeds kampioen, wat de club niet alleen in eigen land maar ook in Europa de status van topclub opleverde. Namen als Sonny Ânderson, Juninho Pernambucano, Mikael Essien, Florent Malouda en Eric Abidal maakte onderdeel uit van deze gouden generatie bij de club. De jaren na de kampioenschappen smeet Lyon met geld om succes te behalen, maar dat werkte averechts. Lyon zingt nu een toontje lager met lagere transfersommen en een zeer talentvolle jeugd-lichting.

Het Stade de Gerland, waar Lyon sinds 1926 haar thuiswedstrijden speelde, werd begin 2016 ingeruild voor het gloednieuwe Stade des Lumières. De plannen voor de 59,500 plaatsen tellende voetbaltempel stonden al sinds 2008 in de steigers. In de zomer van 2013 werd er begonnen aan de bouw, waarna het stadion eind 2015 werd opgeleverd.

Afscheid nemen van Stade de Gerland is niet zo makkelijk. Al sinds 1926 spelen Les Gones in het stadion aan de Rhône. Aanvankelijk met een atletiekbaan, die later werd opgeofferd voor meer capaciteit. In zijn hoogtijdagen kon Gerland 51,000 mensen herbergen. Voor het WK 1998 werden alle staanplaatsen vervangen door zitplaatsen en beide korte zijdes opnieuw opgebouwd, dicht op het veld. In deze vorm was Gerland decor voor de kruistocht van Lyon door Frankrijk en later ook Europa.

Eind 2015 werd de afscheidstournee gestart, met laatste duels in Gerland voor de competitie, Champions League en de beker. Op 24 november verloor Lyon voor de Cup met de grote oren in de laatste minuut met 2-1 van AA Gent, en 5 december leed het een 2-0 nederlaag tegen Angers. Op woensdag 16 december was de bekerwedstrijd tegen Tours het allerlaatste duel in Gerland. Lyon won dankzij twee goals van Claudio Beauvue deze wedstrijd met 2-1, waardoor Lyon toch zonder al te grote kater haar thuis kan verlaten. In het nieuwe jaar, 9 januari om precies te zijn, werd Stade des Lumières geopend met een wedstrijd tegen Troyes (4-1). Lumières, al met al 450 miljoen euro kostend, is zonder publieke geldsteun gefinancierd. Het is hiermee het eerste private stadium in Frankrijk.

Waar Lyon Gerland verliet als een schutterende ploeg met een aantal verliespartijen voor eigen publiek, hervond het in Lumières zijn oude glorie. In de tweede seizoenshelft behaalde het 26 van de 30 punten en bleef het ongeslagen in eigen huis. Sinds begin februari stoomde het op van een middenmootplaats naar de tweede plek, goed voor Champions League. De jaren daarna eindigde het steevast bovenin (plaats 2, 4 en 3).

Stade des Lumieres
Bespeler: Olympique Lyon
Capaciteit:
59.186
Geopend:
2015

Belangrijke wedstrijden

2018: Atletico Madrid – Olympique Marseille 3-0 (Europa League)