Als je aan een Parijs stadion denkt denk je al snel aan het imposante Stade de France of het roemrijke Parc des Princes. Er is echter nog een stadion binnen de stadsgrenzen, eentje met misschien wel de meeste historie van de drie. In Colombes, een voorstad van Parijs ingeklempt tussen de Seine, staat het Stade Olympique Yves-du-Manoir. Al vanaf 1883 wordt op deze plek sport beoefend, vanaf 1924 in de vorm van het statige Colombes. In de loop der jaren werd het stadion ingehaald door haar stadsgenoten, en sindsdien vertolkt het een rol in de marge.

stade24

Ooit werden hier voetbal- en rugbywedstrijden gespeeld voor vele tienduizenden bezoekers. Vandaag de dag komen er op een drukbezochte dag een kleine negenduizend op een wedstrijd af. De rugbyclub Racing 92 is de laatst overgebleven gebruiker van het Stade Olympique Yves-du-Manoir. De club speelde als promovendus een uitstekend seizoen in de hoogste divisie van het Franse Rugby, eindigde vierde en won uiteindelijk via de play-offs de titel. De finale, die werd gespeeld in Camp Nou, trok maar liefst 99.124 toeschouwers! Het hoogste aantal tijdens de competitie was 13.518 toeschouwers tegen Toulouse.

Hoe anders was dat in 1924. Het stadion werd in mei 1924 na twee jaar verbouwen geopend voor 40.000 mensen, die daar waren voor de opening van de Olympische Spelen. Daarvoor was het al enige jaren de plek voor verschillende sporten. In 1907 werd er op de plek van de paardenrenbaan, die er al sinds 1883 lag, door de Franse krant Le Matin een plek gebouwd voor atletiek, rugby en voetbal. Toentertijd was er plek voor 20.000 man. Begin jaren ’20 werd het stadion verbouwd voor de Spelen, om als ‘toernooi waardig’ stadion te dienen. Racing profiteerde hiervan, want die club had er in 1920 intrek genomen met de voetbal- en rugbytak.

Colombes in 1924
Colombes in 1924

De tribunes van Stade Olympique de Colombes langs de lange zijdes zijn vergezeld door twee curven aan de korte zijdes, die beide uitkijken op het veld en de sintelbaan eromheen. Direct na de openingsceremonie vond er de eerste rugby-wedstrijd plaats, tussen Frankrijk en Roemenië. Frankrijk won glansrijk met 59-3, nog altijd de grootste rugby-uitslag ooit op de Spelen.

In 1928 werd het stadion herdoopt naar Stade Olympique Yves-du-Manoir, naar de geliefde fly-half van Racing die dat jaar omkwam bij een vliegtuigongeluk.

Wereldkampioenschap
Het WK van 1938 was reden om het stadion nog verder uit te breiden, zodat het wel tot 60.000 mensen kon herbergen. Er paste in totaal 20.000 mensen op de twee overdekte tribunes, de rest kon plaats nemen op de onoverdekte curves. In juni 1938 werden er drie wedstrijden gespeeld, waaronder de finale tussen Italië en Hongarije, die de Italianen met 4-2 wonnen.

Sinds de opening werd Colombes een belangrijk stadion in de geschiedenis van Les Blues. De teller stokte, kort na de opening van het vernieuwde Parc des Princes, op 79 interlands. De laatste Franse goal werd er gemaakt in de twee-na-laatste interland, door Lucien Cossou (tegen Hongarije, 1-3). Ook voor het Franse rugbyelftal was het tussen 1924 en 1972 87 keer de thuishaven.
ydm-1959

De drukst bezochte wedstrijd vond plaats in 1969. Ajax en Benfica hadden zowel in Amsterdam als in Lissabon 1-3 gespeeld, dus was er een beslissingswedstrijd nodig om een winnaar te kiezen. Deze wedstrijd werd voor 63.638 mensen gespeeld in Stade YDM. Ajax won, door drie goals in de verlenging, met 3-0 en ging voor het eerst in haar bestaan naar de halve finale van de Europacup I.

Gepasseerd
In 1972 werd het Parc des Princes heropend na een grondige verbouwing van vijf jaar. Voor YDM, in de jaren sinds de laatste verbouwing amper onderhouden, was dit het begin van het einde. Parc des Princes kreeg de titel als nationaal stadion, en de Franse voetbal- en rugby-interlands als mede de nationale bekerfinales vertrokken naar het zuidelijke 16e arrondissement van Parijs. Sindsdien raakte het YDM in verval, en de status brokkelde verder af toen de curves en de oosttribune werden gesloopt in 1993. De capaciteit daalde zo naar 6.000.

Begin jaren ’00 werden er door het nieuwe bestuur van Racing 92, onder leiding van zakenman Jacky Lorenzetti, twee nieuwe tribunes gebouwd voor in totaal 7.000 man. In het stadion dat nu plek had voor 14.000 man. Hoewel de rugbyclub uit Parijs dus succes kent, wordt er verderop in de wijk gebouwd aan de Arena 92, waar Racing 92 in de toekomst zal gaan spelen, Yves-du-Manoir voor altijd achter zich latend. De opening van de Arena 92 staat gepland in september 2017. Wat de gemeenteraad daarna met YDM gaat doen is nog onbekend.
ydm-2

Het YDM was in zijn historie tweemaal decor voor een speelfilm. Zowel Chariots of Fire als Escape to Victory spelen zich deels af in het stadion.

Stade Olympique Yves-du-Manoir
Bespeler: Racing 92 (rugby)
Capaciteit: 
14.000
Geopend: 
1924
Verbouwd:
1938, 1993, 2006-2009

Topwedstrijden:
1938: Hongarije – Italië 2-4 (WK 1938)