Olympique Marseille staat bekend als één van de succesvolste clubs uit Frankrijk. Qua kampioenschappen hoeven ze alleen Saint-Etienne voor zich te dulden, en Marseille is de enige Franse club die ooit de Champions League won. Als club uit het zuiden van Frankrijk is het de grote rivaal van PSG uit het noorden. De clash tussen beiden volksclubs staat bekend al ‘le clasico’. l’OM speelt zijn thuiswedstrijden in het Stade Vélodrome.

In april 1935 begon de bouw van het stadion, op een stuk grond in het zuid-oosten van Marseille. Het stadion opende op 13 juni 1937 met een wedstrijd tussen Marseille en Torino. Marseille is dan de regerende landskampioen van Frankrijk, de eerste van negen vandaag de dag. Vélodrome verving Stade de l’Huveaune als thuishaven van Olympique Marseille. Het stadion was door zijn sintelbaan en velodroom een multidisciplinair stadion, waaraan het zijn naam dankt. Tijdens het WK van 1938 werden hier twee wedstrijden gespeeld.

In de loop der jaren verdween de sintelbaan uit het stadion, en kwamen er tribunes voor in de plaats. Later verdwijnen ook de velodroom en worden er loges gebouwd. De capaciteit veranderde in 42,000.

Als Frankrijk met het WK 1998 weer een groot eindtoernooi toegewezen krijgt, wordt het Vélodrome bijna in zijn geheel opnieuw gebouwd. De ovale contour veranderde in één ring aansluitend op het veld, met daarbovenop op elke zijde een gebogen tweede ring. De capaciteit groeide naar 60,000. Tijdens het WK was het onder meer het toneel voor de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië, die Dennis Bergkamp met een magistraal doelpunt besliste in blessuretijd.

Het nieuwe stadion kon de supporters van Marseille niet erg bekoren. Door het ontbreken van een dak waren supporters volledig overgegeven aan moeder natuur en de akoestiek was ronduit belabberd. Het aankomende EURO 2016 schoot de Marseillais te hulp. Tussen 2011 en 2014 deden renovaties aan de tribunes de capaciteit stijgen naar 67.000 zitplaatsen. Het grote dak dat voortaan de tribunes geheel overkoepeld, werd tijdens het lopende voetbalseizoen gebouwd. Dit zorgde ervoor dat bij veel wedstrijden het stadion slechts voor de helft gevuld kon worden. Na drie jaar verbouwingen speelde Olympique Marseille op 19 oktober 2014 zijn eerste wedstrijd in het nieuwe stadion. Ruim 62,000 toeschouwers zagen Marseille met 2-0 winnen van Toulouse, gelijk een bezoekersrecord.

Stade Velodrome
Bespeler: Olympique Marseille
Capaciteit: 
67,000
Geopend: 
1937
Verbouwd: 
1984, 1998, 2011-2014