Batistuta. Rui Costa. Baiano. Deze namen klinken als muziek door de catacomben van het oude Stadio Artemio Franchi. De laatste gouden jaren in Florence vielen in de laatste helft van de jaren 90, toen het 4e (’96) en 3e (’99) van Italië werd, op dat moment nog de beste competitie van de wereld. Bovendien werd in 1996 de Coppa Italia gewonnen. Echter brachten geldproblemen de club in ernstige problemen, zo erg zelfs dat Viola van al haar eremetaal en zelfs de naam afstand moest doen. Een degradatie naar de Serie C2 was onvermijdelijk.

Eenmaal hier spelend lag het gemiddelde toeschouwersaantal in Artemio Franchi met 24.533 ruim 22.000 boven de nummer 2 uit die lijst. Net als de meest fameuze Italiaanse clubverhalen uit Napels en Parma lieten ook de Florentijnse supporters hun club niet in de steek. Zij kwamen ook naar de Serie B-wedstrijden, de periode waarin Fiorentina gestaag weer de weg omhoog vond en vandaag de dag nog steeds, als Fiorentina een stabiele subtopper is achter de grote ploegen.

Stadio Artemio Franchi werd geopend in 1931. Fiorentina, vijf jaar eerder ontstaan uit een fusie tussen CS Firenze en Libertas, speelde de eerste wedstrijd in het stadion tegen Admira Wien (1-0). Het heette toen nog Stadio Giovanni Berta, vernoemd naar een Florentijnse fascist. Na de Oorlog werd het stadion omgedoopt tot Stadio Comunale. Hoewel het stadion dus al in augustus 1936 werd ingehuldigd, waren de werkzaamheden pas klaar in 1937.


In de jaren 50 werden verschillende nieuwe tribunes toegevoegd, wat de capaciteit deed oplopen van 47.000 naar 70.000. Ondanks dat hoge getal ligt het toeschouwersrecord op 58.271, in een wedstrijd tegen Inter in 1984.

In 1990 onderging het een grondige renovatie voor het WK 1990. Zo werd de atletiekbaan verwijderd, het veld ingegraven en de capaciteit verhoogd. Dat er ooit een atletiekbaan heeft gelegen is nog terug te zien aan de D-vorm van de tribunes. De curves liggen erg ver van het veld af.

In 1991 kreeg het stadion de naam Artemio Franchi, vernoemd naar een Italiaanse voetbalbestuurder bij de Italiaanse voetbalbond, UEFA en FIFA.

Het Artemio Franchi anno 2017 is allang niet meer geschikt voor topvoetbal. Fiorentina is daarom bezig met plannen voor een nieuw stadion. Eind 2016 werden de plannen gepresenteerd, nu rest La Viola de plannen door de dikke laag van bureaucratie in Italië te krijgen. Als alles gesmeerd loopt zou de eerste wedstrijd in 2021 gespeeld kunnen worden…

UFO?
Op 27 oktober 1954 werd in Artemio Franchi een wedstrijd gespeeld tussen Fiorentina en Pistoiese. Plots trok iets anders dan de wedstrijd de aandacht van de circa 10.000 toeschouwers, toen er een UFO over het stadion vloog. Supporter Gigi Boni ziet het nog altijd voor zich: ‘Ze bewogen heel erg snel, en stopte toen ineens. De vorm deed me denken aan Cubaanse sigaren.’ Het voorval duurde enkele minuten, waarin zowel het publiek als de spelers aan de grond genageld naar de objecten in de lucht keken.

Artemio Franchi
Bespeler: ACF Fiorentina
Capaciteit: 47.282
Geopend: 1931
Verbouwd: 1990