De Italiaanse havenstad Genua is vandaag de dag de gro otste havenstad van Italie. De strategische plek aan de Middellandse zee bezit het al sinds de Romeinse tijd, toen het een belangrijke vlootbasis was. Deze status heeft het onder verschillende bezitters tot de dag van vandaag weten te behouden. Met als fier middelpunt de faro di Genova; de vuurtoren van de stad. Deze 76 meter hoge stenen toren is naast symbool van de stad ook naamgever aan de voetbalderby van Genoa; De Derby delle Lanterna.

Genoa CFC, opgericht in 1893, en Sampdoria, opgericht in 1946, staan als de twee clubs uit de Liguriaanse hoofdstad dan lijnrecht tegenover elkaar. Als traditieclub heeft Genoa de titel als oudste vereniging van Italië en bezit met negen titels plaats vier op de all-time ranglijst van kampioenen in de Serie A. Sampdoria kan dit soort cijfers niet overleggen, maar boekte in 1990 wel als eerste Europees succes, door in Nya Ullevi de Europacup II te winnen. Sinds Sampdoria in 2012 promoveerde naar de Serie A wordt de Derby della Lanterna op het hoogste niveau gespeeld. Strijdtoneel is dan het gedeelde stadion, het Stadio Luigi Ferraris.

Genoa, opgericht door Engelse expats in 1893, is de oudste voetbalclub van Italië en speelt in één van de oudste stadions van Italië. De deuren van het stadion opende voor het eerst in 1911. Genoa, de eigenaar van het stadion, en Internazionale speelde er een openingswedstrijd. Het stadion bestond toen nog uit slechts één houten tribune, maar uitbreidingen in de jaren 20 en 30 brachten de capaciteit op ongeveer 30,000. In 1933 werd het stadion, wat tot dan toe Marassi werd genoemd, naar de gelijknamige wijk waarin het lag, vernoemd naar Genoa-captain Luigi Ferraris die stierf in de Eerste Wereldoorlog.

In 1946 was daar Sampdoria, een fusie van de clubs Sampierdarenese en Andrea Doria. De nieuwe club wilde graag ook in Luigi Ferraris spelen, iets waar Genoa weinig problemen mee had. In de jaren 80 werd het stadion uitgebreid tot één met 55,700 plaatsen. Echter, voor het WK 1990 werd het stadion vrijwel compleet opnieuw gebouwd. Het resultaat was een zeer uniek stadion. De vier tribunes, allen met twee ringen, staan los van elkaar maar zijn in de hoeken dichtgebouwd. Bovenop elke hoek staat een grote bakstenen pilaar, met daarin de stadionlampen verwerkt. Vanuit deze torens vertrekken tevens de steunen voor het dak, dat bijna alle stoeltjes bedekt. De buitenkant van het stadion is geheel bedekt met rode baksteen.

Preston
Het design van het stadion was de inspiratie voor de renovatie van Deepdale, het stadion van Preston North End. Tussen 1995 en 2008 werd Deepdale per tribune gerenoveerd, en het eindresultaat vertoont gelijkenissen met de pilaren en daksteunen van het Luigi Ferraris.

Stadio Luigi Ferraris
Bespelers: Sampdoria en Genoa
Capaciteit: 36.536
Geopend: 1911
Verbouwd:
1982, 1989