In 1931 kwam toenmalig Feijenoord-voorzitter Leen van Zandvliet op het idee een nieuw stadion voor zijn club te bouwen. Samen met architect Leendert van der Vlugt schetste hij een ontwerp voor het ‘ideale stadion’, met twee ringen en een capaciteit van 65,000. In 1935 kan er met de bouw worden begonnen. De eerste paal wordt geslagen door Puck van Heel, toenmalig aanvoerder van Feijenoord en het Nederlands elftal. Tien maanden later is De Kuip klaar, maar omdat de spoorlijn naar het stadion nog niet af was duurde het nog acht maanden voordat Feijenoord er zijn intrek in kon nemen.

Tijd voor van Zandvliet om het stadion in de tussentijd te testen. Hij nodigde 1500 mariniers en werklozen uit om in ruil voor een sigaar en een borrel op de tweede ring zo uitbundig mogelijk te juichen. Het bouwwerk hield stand en het stadion is klaar voor zijn eerste wedstrijd. Op 27 maart 1937 speelde Feyenoord en Germinal Beerschot tegen elkaar. Ruim 40,000 man zagen de thuisploeg winnen met 5-2. Zesendertig dagen later speelde het Nederlands Elftal er zijn eerste interland. Nederland versloeg België met 1-0.

via Henk Provily (Flickr)
via Henk Provily (Flickr)

In zijn bestaan is De Kuip meerdere keren bedreigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgde een leugen van de toenmalige directeur van het stadion ervoor dat de vele hoeveelheden staal in het stadion niet werden geconfisqueerd door de Duitsers. Hij gaf namelijk maar een derde van de werkelijke hoeveelheid door, waarna de Duitsers afdropen. In 1994 bedreigde betonrot en erosie De Kuip. Een oorspronkelijk plan om De Kuip te slopen werd afgewezen, en een renovatie kwam ervoor in de plaats. Er werd onder andere een dak geplaatst en de capaciteit ging omlaag naar 51,500.

Door de recente renovatie was De Kuip klaar voor het EURO 2000, gehouden in Nederland en België. Ondanks de hogere capaciteit van de Arena in Amsterdam en de concurrentie van het Koning Boudewijn Stadion in Brussel had De Kuip de eer om de finale te organiseren. Daarin staat Italië, de slachter van Nederland in de halve finale, tot laat in de blessuretijd voor tegen Frankrijk. Sylvian Wiltord schiet echter in de laatste minuut van de blessuretijd de bal langs keeper Toldo, waarna David Trezeguet in de 103e minuut de golden goal erin prikt. Frankrijk pakt zo de Europese titel, twee jaar nadat het in eigen land al wereldkampioen werd.

kuip_20
De Kuip tijdens de bekerfinale in 2016

Toekomst
De Kuip wordt hedendaags nog door elke Feyenoord-supporter in het hart gesloten, de groeimogelijkheden voor de club zijn door het stadion beperkt. De afgelopen jaren is er een tweekamp ontstaan; De voorstanders van een nieuw stadion, en die voor de renovatie van De Kuip. Even leek het erop dat een nieuw stadion op het trainingscomplex naast De Kuip werkelijkheid ging worden, maar dit idee werd uiteindelijk afgeschoten door de gemeenteraad. Een hernieuwd plan voor renovatie van De Kuip werd wel aangenomen, alleen vertraging van het project maakt een verbouwing van De Kuip voor 2018 niet mogelijk.

De Kuip
Bespeler: 
Feyenoord
Capaciteit:
 51.117
Geopend: 
1937
Verbouwd:
1994

Topwedstrijden:
1963: Tottenham Hotspur – Atletico Madrid 5-1 (Europacup II)
1968: AC Milan – Hamburger SV 2-0 (Europacup II)
1972: Ajax – Internazionale 2-0 (Europacup I)
1974: 1.FC Magdeburg – AC Milan 0-2 (Europacup I)
1974: Feyenoord – Tottenham Hotspur 2-0 (thuiswedstrijd, Europacup III)
1982: Aston Villa – Bayern München 1-0 (Europacup I)
1985: Everton – Rapid Wien 3-1 (Europacup II)
1991: Manchester United – Barcelona 2-1 (Europacup II)
1997: Barcelona – Paris Saint-Germain 1-0 (Europacup II)
2000: Frankrijk – Italië 2-1 n.v. (EURO 2000)
2002: Feyenoord – Borussia Dortmund 3-2 (UEFA cup)