Als één van de grote drie clubs werd Sporting Clube de Portugal achttien keer kampioen van Portugal. De laatste titel dateert echter uit 2002, en lijkt ver voorbijgestreefd door de draken uit Oporto en de Arenden elders in Lissabon. Waar Benfica en FC Porto steunen op buitenkansjes uit Zuid-Amerika en samenwerkingsverbanden met investeringsmaatschappijen á la DOYEN, kan Sporting rekenen op een uitstekende jeugdopleiding. Onder meer Luis Figo, Cristiano Ronaldo, Nani, Ricardo Quaresma en João Moutinho speelde hun eerste profwedstrijden in het groen-witte tenue van Os Leões.

Het huidige Alvalade staat er sinds 2013, daarvoor droeg het oude stadion dezelfde naam. Ze waren vernoemd naar de oprichter van Sporting, José Alfredo Holtreman Roquette. Hij richtte in 1906, met geleend geld van zijn opa, Sporting Clube de Portugal op. Van het oprichtingsjaar tot 1937 speelde Sporting haar wedstrijden in Estádio do Campo Grande, later verhuist het naar Estádio do Lumiar. In Lumiar maakt de club haar succesvolste periode door. In 1941 wordt het eerste Portugese kampioenschap behaald, iets wat het in de dertien jaar erna nog acht keer lukt. Bovendien wint het in 1954 de Europacup II ten koste van MTK Boedapest. In 1956 verhuist de club naar het Estadio Jose Alvalade, een nieuw stadion. De locatie van Jose Alvalade is vlakbij de locatie van het oude Estadio de Camp Grande, het stadion waar eerst Sporting en later ook Benfica nog in speelde. De aangelegde snelweg waar dat stadion uiteindelijk voor moest wijken ligt nu nabij het Alvalade. De metrohalte Campo Grande herinnert men hier nog aan.

Jose Alvalade bestaat in 1954 uit een lange doorlopende ring, die bij de onoverdekte lange zijde wordt onderbroken door een lage tribune. De tribune daartegenover is deels overdekt. Ruim 60,000 man zag de openingswedstrijd tussen Sporting en Vasco da Gama (2-3). In 1983 werd de lage tribune omhooggetrokken tot boven de ring.

Nieuwbouw
Met het EURO 2004 in zicht werd besloten om het gedateerde Alvalade te vervangen door een nieuw stadion. Net als in Porto en Benfica wordt het nieuwe stadion direct naast het oude gebouwd. Terwijl in het oude Alvalade de laatste wedstrijden van Sporting plaatsvinden, wordt er een aantal meter verderop hard gewerkt om het stadion op te leveren. Eenmaal af, staat er een 50,000 plaatsen tellende tempel, met stoeltjes dichtbij het veld en verdeeld over een consistente eerste en een iets golvende tweede ring.  Bovenop de tribunes hangt een hellend dak, omhooggehouden door vier gele pilaren in de hoek, die met kabels het dak ondersteunen.

Het stadion werd geopend door de thuisploeg tegen Manchester United. De kampioen van Engeland ging met 3-1 onderuit, mede dankzij een excellerende vleugelspeler aan de kant van Sporting. Toen de spelers van United aangaven voortaan liever met dan zonder deze speler te spelen, werd kort daarna Cristiano Ronaldo voor 12 miljoen pond aangetrokken.

In 2005 behaald Sporting voor de tweede keer in haar bestaan een Europese finale, van de UEFA Cup. Aangezien de finale in het Jose Alvalade wordt gehouden, was Sporting dan ook torenhoge favoriet. Sporting kwam op voorsprong, maar moest vervolgens toezien hoe ze tactisch werden uitgeschakeld door CSKA Moskou (1-3).

Estadio Jose Alvalade
Bespelers: Sporting Clube de Portugal
Capaciteit: 
50,466
Geopend: 
2003

Topwedstrijden:
2005: Sporting Lissabon – CSKA Moskou 1-3 (UEFA Cup)