Over de wereld zijn er genoeg voetbalstadions te vinden die midden in een woonwijk gesitueerd zijn, of juist op een afgelegen bedrijventerrein buiten de stad. Het Estadio Municipal de Braga is daar een grote uitzondering op. Want hoe vaak zie je een stadion in een uitgehakte rotswand?

Begin 21e eeuw zorgde het Europees Kampioenschap door heel Portugal voor een vlaag van stadion-nieuwbouw. Er werden maar liefst acht nieuwe stadions gebouwd door heel het land. Zo ook in Braga, thuisstad van Sporting Braga, de enige club die zich enigszins in het spoor weet te houden van De Grote Drie. De tweevoudig bekerwinnaar kan in aanloop van het EURO 2004 het oude Estádio 1º de Maio inruilen voor een nieuw stadion.

De schets van Eduardo Souto de Moura voor het stadion
De schets van Eduardo Souto de Moura voor het stadion

Eduardo Souto de Moura presenteerde in 2000 zijn plannen voor het nieuwe stadion van Braga. Waar het Estádio 1º de Maio centraal gelegen aan de voet van de Monte do Picoto lag, is de nieuwe locatie een stuk fantasierijker gevonden. Uit de rotsformatie Monte do Castro, een vroegere steengroeve ten noordwesten van de stad, werd ruimte uitgehouwen voor een nieuw stadion, bestaande uit twee hoge tribunes aan de lange zijdes van het veld. De twee daken zijn met elkaar verbonden door ijzeren draden. De korte zijdes worden geflankeerd door de rotswand, gedecoreerd met een groot videoscherm, en uitzicht op de Bragaanse wijk Dume.

Tussen 2002 en 2003 werd het stadion gebouwd en geopend met een openingswedstrijd Sporting Braga – Celta de Vigo op de een-na-laatste dag van 2003. Tijdens het EK mag het slechts twee wedstrijden hosten, maar de Os Arsenalistas profiteren sindsdien van het spiksplinternieuwe stadion, wat de clubs slechts 500 euro per maand aan huur kost.

Estadio Municipal de Braga
Bespeler: Sporting Braga
Capaciteit: 
30.286
Geopend: 
2003