Of het nou Ronaldinho, Eto’o, Xavi, Iniesta, Neymar of Messi was die het afgelopen decennium zijn kunsten op het veld van Camp Nou vertoonde, bijna alles wat met Barca in aanraking kwam veranderde in goud. En dat terwijl de club in 2003 nog in een financiële en sportieve crisis verkeerde. Aan de hand van voorzitter Joan Laporta vond het de weg terug naar boven. Sinds zijn aanstelling en een aantal belangrijke beslissingen, zoals het aanstellen van coach Frank Rijkaard en het aantrekken van sterspeler Ronaldinho, vond Barça de weg terug naar boven. In 2005 werd het weer kampioen van Spanje, een jaar later won het de Champions League. Na aanstelling van Pep Guardiola en de definitieve doorbraak van de wonderjongen genaamd Lionel Messi reeg het vervolgens de prijzen aan elkaar. Barça speelt zijn thuiswedstrijden in het immense Camp Nou, dat elke thuiswedstrijd gevuld is met het Catalaanse volk, aangevuld met toeristen die de succesvolle ploeg een keer in het echt willen aanschouwen.

Wij willen en zullen een nieuw stadion hebben!
Het huidige Camp Nou was onderdeel van de verkiezingscampagne van aspirant-voorzitter Fransesc Miró-Sanz in 1953. Het stadion waar Barca toen is speelde, Estadio Les Cortes, was naar zijn mening niet groot genoeg voor de club. Zijn tegenstander Casajoana was juist voor renovatie van Les Cortes. ‘Wij willen en zullen een nieuw stadion hebben!‘, was de duidelijke slogan van Miró-Sanz. Hij won later de verkiezingen met 301 stemmen verschil, en vier maanden later werd er begonnen met de bouw.

Het stadion werd al ingehuldigd toen het nog deels in de steigers stond, met een wedstrijd tussen FC Barcelona en een selectieteam uit Warschau. Het nieuwe stadion bood plaats aan 90.000 mensen, verdeeld over twee ringen. Omdat de club van de gemeente niet te ver in de hoogte mocht bouwen, werd de onderste ring ingegraven. De hoofdtribune werd voorzien van een overhellend dak.

camp-nou-1981 Verbouwing van Camp Nou in 1981

Voor het Wereldkampioenschap van 1982 werd er een derde ring op het stadion geplaatst, wat de capaciteit deed oplopen tot 120.000. Deze ring liep vanaf de hoofdtribune omhoog, tot het hoogste punt direct tegenover de hoofdtribune. In 1993 werd het stadion verbouwd tot een all-seater. Hiervoor werd onder andere het veld 2,5 meter verder ingegraven. In 1995, als het hele stadion stoeltjes heeft, is de capaciteit gedaald naar 100.000.

Nou Camp Nou
Hoewel Camp Nou in de huidige staat nog immer indrukwekkend is, is het stadion in zijn huidige vorm flink verouderd. Het bestuur van FC Barcelona stemde daarom in met de renovatie en uitbouw van het stadion. In april 2016 presenteerde de club een ontwerp van het Japanse architectenbureau Nikken Sekei. Tussen de zomer van 2019 en 2022 wordt het stadion in verschillende fases uitgebouwd tot een compleet overdekte voetbaltempel met 105.000 zitplaatsen, met aan de buitenkant drie open doorloop-boulevards met geweldig uitzicht op de stad.nou-camp-nou

Camp Nou
Bespeler: 
FC Barcelona
Capaciteit: 
99.000
Geopend: 
1957
Verbouwd: 
1982, 1993-1995
Aangekondigde verbouwing:
2019-2022

Topwedstrijden
1972: Glasgow Rangers – Dinamo Moskou 3-2 (Europacup II)
1982: FC Barcelona – Standard Luik 2-1 (Europacup II)
1989: AC Milan – Steaua Boekarest 4-0 (Europacup I)
1999: Manchester United – Bayern München 2-1 (Champions League)