Athletic Bilbao speelde van 1913 tot 2014 in het karakteristieke San Mamés. Het stadion groeide in die tijd uit van een klein stadionnetje voor 7,000 man naar één voor 46,000 man. De ouderdom had San Mamés echter ingehaald, en Bilbao maakte plannen voor een nieuw stadion. Vanaf 2004 ontstonden de eerste plannen voor een nieuw stadion.

Deze werden in 2007 concreet gepresenteerd. Met investeringen van de Baskische bank BBK, de gemeenteraad en de provincie Biskaje werd er in 2010 begonnen aan de bouw op het terrein tussen het oude San Mamés en de Nervión. Terwijl Bilbao gewoon haar thuiswedstrijden in het oude San Mamés kon blijven spelen, werd er direct naast het stadion hard gewerkt aan het nieuwe stadion. De beperkte ruimte zorgde er voor dat in eerste instantie maar drie tribunes konden worden gebouwd. De vierde tribune stond gepland op de plek waar toen nog de hoofdtribune van het oude stadion stond. De bouw stond daarom gepland in twee delen.

In de zomer van 2013 werd er begonnen aan de sloop van het oude San Mamés. Ondanks verwoede pogingen was het nieuwe stadion pas in september 2013 klaar voor opening. Athletic moest daardoor één competitiewedstrijd spelen in het Estadio Anoeta van rivaal Real Sociedad. Op 16 september werd het nu nog U-vormige stadion geopend, met een competitiewedstrijd tegen Celta de Vigo. Gedurende het seizoen 2013/2014 werd er hard verder gebouwd aan de completering van de vierde tribune. Het hele seizoen 2013/2014 speelde Los Leones één helft naar een aan steigers bevestigd doek, geflankeerd door twee tijdelijke floodlights.

In augustus 2014 kon het voltooide stadion gedoopt worden, met een Champions League-kwalificatiewedstrijd tegen Napoli. Athletic won met 3-1, en greep daarmee een ticket voor het eindtoernooi. Het resultaat mocht er zijn: Een stadion met twee brede ringen met een kleine ring met business-seats en VIP-boxes ertussen geklemd. De capaciteit ligt rond de 53,000 zitplaatsen.

Vanaf de binnenkant doet San Mamés een beetje denken aan het Emirates Stadium, door de elliptische vorm van de tribunes. De buitenkant is geïnspireerd door de lichtgevende buitenkant van de Allianz Arena. Dezelfde methode als die in München wordt gebruikt zorgt ervoor dat de buitenkant van San Mamés verschillende kleuren kan aannemen.

San Mamés
Bespeler: Athletic Bilbao
Capaciteit: 
53,332
Gebouwd: 
2014

Topwedstrijden:
2020: Drie groepswedstrijden en achtste finale (EURO 2020)