Atlético de Madrid is één van de clubs die in Spanje mee mag doen in de strijd voor derde club van Spanje. De grootmachten Real Madrid en FC Barcelona staan al tijden een straatlengte voor op de rest, maar zo nu en dan staat er een club op als outsider. Momenteel ligt de tweede club van de Spaanse hoofdstad al een tijd op pole-position: Atlético Madrid. Zelden wist een club zo lang een luis in de pels te zijn van de grote twee, maar de Rojiblancos – onder bezielende leiding van Diego Simeone – weten dit al 7 jaar vol te houden, met als absolute hoogtepunt het kampioenschap in 2014 en de laatste twee seizoenen een plek in de top 2. Enorm knap, zeker als je kijkt naar het inkomstenverschil tussen de eerdergenoemde clubs. Sinds Atleti in 2017 Vicente Calderón verliet om in hun nieuwe stadion te gaan spelen, kunnen ze ook op dit vlak meeconcurreren. 

estadio la peineta 2
De la Peineta voor de verbouwing. via news.urban360.com.mx

28 augustus 1996. Atlético Madrid speelt de terugwedstrijd van de Spaanse Supercup tegen FC Barcelona. Dit doet het niet in het Vicente Calderón, maar in het Olympisch stadion van de stad, Estadio de la Peineta. De 3-1 overwinning ten spijt, gaat de cup door de 2-5 uitnederlaag naar Barça. Dit is één van de weinige evenementen van betekenis in het stadionnetje aan de oostrand van Madrid. Peineta werd in 1993 gebouwd voor het WK Atletiek, dat later werd toegewezen aan Athene. Rond 2004 speelde het nog een rol in de verschillende bids die Madrid deed voor de Olympische Spelen, een Madrileense droom die eveneens nimmer werkelijkheid werd.

Hoewel de rol van Estadio de la Peineta in de gemeenschap dus redelijk nihil was, speelde het een grote rol in één van de meest spraakmakende clubverhuizingen van de afgelopen tijd. Atlético Madrid, negenvoudig kampioen van Spanje en gastheer van de heksenketel langs de Manzanares, Estadio Vicente Caldéron, aasde op een nieuw stadion. Met een flinke schuld moest de club echter creatief zijn. Het sloot een deal met een vooraanstaand Spaans bouwbedrijf, die in ruil voor de kostbare grond onder het Caldéron het Olympisch stadion zou verbouwen tot een 68.000 plaatsen tellende voetbaltempel. Atlético kocht hiervoor de grond onder het Peineta voor 40 miljoen, maar mocht dit uitbetalen in gratis tickets voor de stad Madrid gedurende tien jaar. Zo wist Atlético Madrid een nieuw stadion uit de hoge hoed te toveren voor bijna niets.

Bouwperiode
In 2011 werd er begonnen aan het project. De eerste ring van de enige tribune die Peineta rijk was werd gesloopt, waarna de tweede ring een tijd lang boven het bouwterrein uitstak terwijl het fundament voor de rest van het stadion werd gelegd. Het veld en de nieuwe eerste ring werden uiteindelijk ingegraven. Hier bovenop kwam een smalle, op grondhoogte gelegen, ring met persplaatsen, business-seats en executive boxes. De bovenste ring sluit aan op de geïntegreerde Peineta-tribune, die door de authentieke vorm los staat van de rest.

estadio_la_peineta471
Betonnen geraamte. via Cruz y Ortiz Arquitectos

Toen het betonnen geraamte eenmaal gereed was, werd de dakconstructie geplaatst. Meer dan 6000 ton staal werd gebruikt in een geraamte dat rondom de bovenste tribune werd geplaatst. Dit staat in connectie met een tweede deel boven het veld, door middel van bijna 14 kilometer stalen kabels. Tussen deze kabels werd vervolgens 83.000 vierkante meter aan glasvezelmembranen opgehangen, dat dienst ging doen als dak.

De lichtinstallatie in het stadion is van Eindhovense makelij. Philips zal niet alleen het licht binnen het stadion, maar ook de verlichting van de buitenkant van het stadion voor haar rekening nemen. Wanda Metropolitano is tevens het eerste stadion met alleen maar led-verlichting.

 Estadio Wanda Metropolitano © Getty Images
Estadio Wanda Metropolitano © Getty Images

Op zaterdag 16 september 2017 werd het Wanda Metropolitano geopend met een competitiewedstrijd tegen Málágá. Antoine Griezmann scoorde de eerste goal.

Wanda Metropolitano
Bespeler: Atlético Madrid
Capaciteit: 67.829
Geopend: 2017

Topwedstrijden
2019: Liverpool – Tottenham Hotspur 2-0 (Champions League)