In het zuiden van de metropool Mexico-stad staat het grootste stadion van de wereld dat uitsluitend bestemd is voor voetbal. Het Estadio Azteca kan 105.000 mensen verbergen,  geen enkel voetbalstadion kan hier aan tippen.

Het Estadio Azteca werd in de jaren ’60 gebouwd voor het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen van 1968. In 1961 werd er naar een ontwerp van de Mexicaanse architecten Pedro Ramírez Vázquez en Rafael Mijares Alcerra begonnen aan de bouw. Vijf jaar later opende Torino en Club América, een van de latere bespelers, het stadion met een 2-2 gelijkspel. Tijdens de Olympische Spelen zegevierde Hongarije, door met 4-1 te winnen van Bulgarije.

In 1970 werd het Wereldkampioenschap voetbal georganiseerd in Mexico. Estadio Azteca was als grootste stadion het decor voor tien WK-wedstrijden, waaronder de finale tussen Brazilië en Italië, die in 4-1 voor Seleção eindigde. De halve finale tussen Italië en West-Duitsland is minstens zo bekend. Pas in blessuretijd kwamen de Duitsers naast Italië, na verlengingen eindigde de wedstrijd uiteindelijk in een krankzinnige 4-3 voor de Italianen. Het Engelse tijdschrift World Soccer riep deze wedstrijd uit tot de beste wedstrijd ooit.

Toen Mexico dertien jaar later opnieuw een eindtoernooi kreeg toegewezen, het WK van 1986, moest het Azteca hiervoor gerenoveerd worden. Het stadion werd op het gebied van veiligheid voor de bezoekers flink verbeterd, er werd een dak geplaatst en er werden diensten voor de pers geïnstalleerd. Tijdens het WK was het Azteca decor voor twee befaamde goals van Diego Maradona. Tijdens de kwartfinale tegen Engeland slaat de hand van god in een kopduel met goalie Peter Shilton de bal in de goal. Enkele minuten later passeert hij vanaf de middenlijn vier spelers en de keeper uit om de 2-0 binnen te prikken. Acht dagen later gaat Maradona op de schouders na de finale met West-Duitsland, die met 3-2 gewonnen werd.

Hedendaags is Azteca de thuisbasis van Club América en het nationale elftal van Mexico. De Coloso de Santa Ursula is door zijn grote capaciteit naast voetbal een vaak gebruikte residentie voor andere evenementen, zoals popconcerten en andere speciale bijeenkomsten, zoals het bezoek van de paus aan Mexico in 1999.

Estadio Azteca
Bespeler: 
Mexicaans voetbalelftal, Club América
Capaciteit:
 105.000
Geopend: 
1966
Verbouwd: 
1986

Topwedstrijden:
1970: Brazilië – Italië 4-1 (WK 1970)
1986: Argentinië – West-Duitsland 3-2 (WK 1986)
2003: Mexico – Brazilië 1-0 nv (Copa America)