Op het Europese continent staan Wembley, Hampden Park en De Kuip hoog op de lijstjes van stadions met een grote rol in de voetbalhistorie. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is het Maracanã die het meest tot de verbeelding spreekt.

De Tweede Wereldoorlog verhinderde de doorgang van de Wereldkampioenschappen in de 1942 en 1946. Als de nazi’s zich hebben overgegeven, wil de FIFA zo snel mogelijk haar paradepaardje weer in ere herstellen. Het zoeken naar een gastland was lastig; Europa lag nog voor een groot deel in puin en niemand had zin om te investeren in iets anders dan de eigen infrastructuur. Als Brazilië in 1946 (als enige) met een plan komt gaat de FIFA al snel akkoord. Vier jaar later beginnen dertien landen aan het eindtoernooi in het Zuid-Amerikaanse land.

tumblr_nrmw70OqFs1ttig7yo1_1280
Maracana klaar voor het WK, mits nog flink in de steigers

Voor het eindtoernooi wilde de Braziliaanse regering een stadion laten bouwen in de toenmalige hoofdstad Rio de Janeiro. In augustus 1948 kon er worden begonnen met bouwen. Dit gebeurde met een strakke deadline, want in minder dan twee jaar stond de eerste WK-wedstrijd al op het programma. Dankzij de inzet van 1,500 tot 3,500 bouwvakkers stond er in 1950 een stadion, al stond deze nog wel grotendeels in de steigers. Op 16 juni 1950 spelen de all-stars van Rio de Janeiro en Sao Paulo de eerste wedstrijd in het Maracanã.

Op het WK speelt het Braziliaanse elftal vijf van haar zes wedstrijden in Maracanã. De groepsfase komt het dankzij winstpartijen op Mexico en Joegoslavie en een gelijkspel in Sao Paulo tegen Zwitserland makkelijk door. In de finale-poule, met de poule-winnaars uit de overige drie poules, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Zweden en Spanje worden respectievelijk met 7-1 en 6-1 over de knie gelegd. De Selecao begon het laatste duel met Uruguay dan ook met veel zelfvertrouwen, net als de kleine 200,000 man die op het duel waren afgekomen. Twee minuten na rust komt Brazilie op voorsprong, maar Uruguay weet deze stand om te buigen in haar eigen voordeel en laat Maracanã verbijsterd achter.

Na het wereldkampioenschap nemen de voetbalclubs uit Rio, Flamengo, Fluminese, Vasco da Gama en Botafogo intrek in het stadion, dat pas in 1965 officieel afgebouwd is. Een jaar later wordt Maracanã ter ere van de overleden journalist Mário Rodrigues Filho, die een grote rol vertolkte in de realisatie van Maracanã, naar hem vernoemd. Maar net zoals bij zoveel andere stadions, blijft men de ‘bijnaam’ gebruiken.

Lange tijd bleef Maracanã zoals hij was. Als in 1992 drie toeschouwers overlijden en er nog eens vijftig gewond raken nadat een tribune instortte, kunnen maatregelen niet uitblijven. De immense capaciteit wordt flink teruggeschroefd en Maracanã verander in een all-seater, geheel volgens de eisen van het Taylor-Rapport dat rond die tijd uitkwam in Engeland. In de jaren ‘00 volgen verschillende renovaties, die ervoor zorgen dat de capaciteit in 2007 nog maar 87,000 plaatsen telt. Deze vorm is echter maar van korte duur.

Na 1950 krijgt Brazilië namelijk een kans op revanche in eigen land; Het WK van 2014 is toegewezen aan Brazilië en Maracanã ondergaat een gigantische renovatie. Zo worden de tribunes, bestaande uit twee ringen, volledig gesloopt en vervangen door één doorlopende tribune die plaats biedt aan 78,000 man. Het betonnen dak wordt vervangen door een dak van lichtgewicht kunststof.

Nadat Brazilië in 2013 het test-toernooi de Confederations Cup wint, lijkt niets ze in de weg te staan om in 2014 uit te blinken. Ook deze editie eindigt helaas voor de Brazilianen in een nationaal trauma. Brazilië voetbalt in São Paulo, Fortaleza (2x), Brasília en Belo Horizonte (2x), en krijgt in de laatste stad met 7-1 op de broek van de latere wereldkampioen Duitsland. Het land dat ons het sambavoetbal bracht bleef wederom zonder succes in eigen land. Twee jaar later, tijdens de Olympische Spelen, nam het Olympische elftal van Brazilië wraak op Duitsland door in een penaltyserie het goud te behalen.

Bespeler: Flamengo, Fluminense, Braziliaans voetbalelftal
Capaciteit:
80.000
Geopend:
1950
Verbouwd:
2010-2013

Topwedstrijden:
1950: Brazilië – Uruguay 2-1 (WK 1950)
1963: Santos – Boca Juniors 3-2 (heenwedstrijd Copa Libertadores)
1981: Flamengo – Cobreloa 2-1 (heenwedstrijd Copa Libertadores)
2000: Corinthians – Vasco da Gama 4-3 n.s. (Wereldbeker Clubteams)
2008: Fluminese – LDU Quito 3-1 (terugwedstrijd Copa Libertadores)
2014: Duitsland – Argentinië 1-0 n.v. (WK 2014)