In 1916 vond er voor het eerst een kampioenschap tussen Zuid-Amerikaanse landen plaats. In Buenos Aires en Avellaneda speelde Argentinië, Brazilië, Uruguay en Chili in een poule-vorm tegen elkaar. Uruguay trok aan het langste eind; met twee overwinningen en een gelijkspel eindigde ze 1 punt boven Argentinië. Dit was het eerste voetbaltoernooi tussen landen van eenzelfde continent, lang voordat de EK, de Gold Cup of de Asia Cup het levenslicht zagen. Winnaar Uruguay zou een jaar later opnieuw het toernooi winnen, en in 1924 en 1928 ook het Olympische voetbaltoernooi. Mede daardoor mocht Uruguay in 1930 het eerste intercontinentale eindtoernooi organiseren, dat het ook won.

Een eeuw later worden de Zuid-Amerikaanse landen tot de beste voetbalnaties van de wereld gerekend. Sinds 1930 gingen negen wereldbekers mee naar Latijns-Amerika: Vijf eindigde er in Brazilië, Argentinië en Uruguay zijn beide in het bezit van twee titels. Maar ook de Copa América is blijven bestaan. Evenredig aan de zomers buiten het WK om strijden de Zuid-Amerikaanse voetballanden nog steeds om deze zilveren bokaal. Het deelnemersveld is inmiddels uitgebreid met Peru, Bolivia, Ecuador, Paraguay, Venezuela en Colombia, terwijl er sinds 1993 elk toernooi twee landen worden uitgenodigd om deel te nemen. Deze eer viel sindsdien Mexico, de VS, Jamaica, Costa Rica, Honduras en Japan ten dele. Het toernooi staat bol van de Zuid-Amerikaanse passie, zoals op het veld als op de tribunes, waarin elk land inmiddels ten minste een keer met de hoofdprijs naar huis ging. Ter ere van het honderdjarig bestaan van dit toernooi zal er komende maand een Copa América Centenario worden gehouden. Plaats van spelen: De Verenigde Staten. Aan dit toernooi zullen naast de tien Zuid-Amerikaanse landen ook de VS, Mexico, Costa Rica, Jamaica, Haiti en Panama meedoen. Tien American Football-stadions zullen tijdens het toernooi worden ingezet als voetbalstadion. Enkele stadions hebben een voetbalverleden of zijn tevens stadions voor een voetbalclub. Het Camping World Stadium(destijds nog Citrus Bowl) in Orlando, Soldier Field in Chicago en de Rose Bowl in Pasadena werden gebruikt op het WK van 1994.

Komende maand wordt er in deze tien venues gespeeld:

copa america centenario_2016

Rose Bowl (92.542)
Pasadena, Californië
Drie groepswedstrijden

De Rose Bowl opende in 1922 zijn deuren. Het stadion werd genoemd naar de gelijknamige college football-wedstrijd die traditioneel op nieuwjaarsdag wordt gespeeld in de voorstad van Los Angeles. Er zijn in haar bestaan verschillende voetbalwedstrijden gespeeld in de Rose Bowl. Het Olympische toernooi van 1984 werd hier deels gespeeld, net als het WK 1994. Op 17 juli 1994 versloeg Brazilië hier Italië na penalty’s in de finale van dat kampioenschap. Tweemaal werd de finale van de Gold Cup, de Noord-Amerikaanse tegenhanger van het EK, gespeeld in de Rose Bowl, in 2002 en 2011. Tussen 1996 en 2003 was het de thuishaven van het nieuw opgerichte Los Angeles Galaxy. Sinds hun vertrek is het enkel nog de thuishaven van de UCLA Bruins, het team van de universiteit van Californië.
centenario_0009_rose bowl


MetLife Stadium (82.566)
East Rutherford, New Jersey
1 groepswedstrijd, 1 kwartfinale en de finale

Het MetLife Stadium is de vervanger van het oude Giants Stadium. Toen het Giants Stadium in 2010 werd gesloten en gesloopt, was er pal naast het oude stadion een vervanger voor de thuisbasis van de New York Giants en New York Jets gebouwd. Het 82.566 plaatsen tellende stadion opende in april 2010 zijn deuren. New York Red Bulls, die tot 2010 zijn thuiswedstrijden ook in het Giants Stadium speelde, verhuisde naar de Red Bull Arena. Met een prijskaartje van 1,6 miljard dollar is het het duurste stadion ooit gebouwd. Daartegenover staat dat het 40.000 ton gerecycled materiaal bevat, waarvan 20.000 uit het Giants Stadium komt.
centenario_0008_metlife


NRG Stadium (71.795)
Houston, Texas
Twee groepswedstrijden en een halve finale

Het stadion van de Houston Texans werd tussen 2000 en 2002 in een tijdsbestek van 30 maanden gebouwd. Het uitschuifbare dak kan geheel worden uitgeschoven in zeven minuten. Naast American Football organiseert het NRG Stadium ook rodeo-wedstrijden, elk jaar in maart.
centenario_0007_NRG stadium


Lincoln Financial Field (69.176)
Philadelphia, Pennsylvania
Drie groepswedstrijden

Het Lincoln Financial Field werd in 2003 geopend als de nieuwe thuisbasis van de Philadelphia Eagles. Het verving het Veterans Stadium als speelveld. Vorig jaar werd hier de finale van de Gold Cup gespeeld. Mexico versloeg Jamaica met 3-1.
centenario_0006_Lincoln F.F.


Gillette Stadium (68.756)
Foxborough, Massachusetts
Twee groepswedstrijden en een kwartfinale

Thuisbasis van American Football club New England Patriots en de voetbalclub New England Revolution werd in 2002 geopend. Sinds 2002 heeft de scheermesfabrikant uit het nabijgeleden Boston de naamrechten in handen.
centenario_0005_Gillette stadium


Levi’s Stadium (68.500)
Santa Clara, Californië
Drie groepswedstrijden en een kwartfinale

Het Levi’s Stadium van de San Francisco 49ers is de nieuwste in dit rijtje. In juli 2014 werd dit stadion geopend met een wedstrijd tussen de San Jose Earthquakes en de Seattle Sounders (1-0). Afgelopen februari werd de vijftigste editie van de Superbowl hier gehouden. De spijkerbroekengigant verbond haar naam al snel aan het stadion; in 2013 tekende zij een deal voor twintig jaar ter waarde van 220 miljoen dollar.
centenario_0004_Levi's stadium


CenturyLink Field (67.000)
Seattle, Washington
Twee groepswedstrijden en een kwartfinale

Op 26 maart 2000 werd de Kingdome in Seattle opgeblazen. De omnisporthal bood onderdak voor American Football, baseball en basketball. Het American Football-team Seattle Seahawks kreeg in de vorm van het huidige CenturyLink Field een nieuwe thuishaven, die op de plek van de Kingdome werd gebouwd. Bijna de helft van het materiaal uit de Kingdome werd gerecycled in het nieuwe stadion. De tribunes bestaan uit een hoefijzervorm, die de noordkant grotendeels open laat. Dit geeft de bezoekers van het stadion een unieke kijk op de skyline van Seattle. De Seattle Sounders spelen ook hun wedstrijden in het CenturyLink Field.
centenario_0003_CenturLink Field


Soldier Field (63.500)
Chicago, Illinois
Drie groepswedstrijden en een halve finale

Soldier Field doet al vanaf 1923 dienst als American Football stadion voor de Bears van Chi-Town. In 1994 werden hier vijf WK-wedstrijden gespeeld. In 2003 zorgde een grondige renovatie van het stadion voor de nodige controverse. Het klassieke stadion had plaatsgemaakt voor een moderne tempel, wat volgens sommige leek ‘alsof er een UFO op het oude stadion was geland’. Het stadion was dan ook binnen de ring van het oude Soldier Field gebouwd, met behoud van de neoklassieke Dorische zuilen aan de oost- en westkant van Soldier Field. Het zorgde ervoor dat het stadion van zijn status van Historic Landmark, die het sinds 1987 bezat, kwijtraakte.


University of Phoenix Stadium (63.400)
Glendale, Arizona
Twee groepswedstrijden en de troostfinale

De University of Phoenix Stadium in Glendale, Arizona is de thuishaven van de Arizona Cardinals. Tussen 2003 en 2006 werd het 63.400 plaatsen tellende stadion opgetrokken in de voorstad van Phoenix. Anders dan bij andere stadions kocht niet een multinational, maar de Universiteit van Arizona de naamrechten van het stadion. Dit stadion heeft als enige stadion in de VS een uitschuifbaar veld, dat binnen 75 minuten naar buiten kan worden geschoven als het niet gebruikt wordt.
centenario_0002_University of Phoenix


Camping World Stadium (60.219)
Orlando, Florida
Drie groepswedstrijden

Het Camping World Stadium werd in 1936 gebouwd als werkgelegenheidsproject van de Amerikaanse regering tijdens de ‘Great Depression’. Het 8.900 plaatsen tellende stadion werd tot 1989 een aantal keer uitgebreid, totdat de capaciteit uiteindelijk op 65.000 kwam te liggen. In 1994 werden hier vijf WK-wedstrijden gespeeld, een jaar later in totaal negen Olympische voetbalduels plaats. In 2014 werd de gehele onderste ring van het Camping World Stadium opnieuw gebouwd, terwijl de twee tweede ringen aan de lange zijdes overeind bleven. Na de heropening, bood het Camping World Stadium tijdelijk onderkomen aan Orlando City FC tot hun eigen stadion klaar is.
centenario_0001_Camping World Stadium


‘De Nieuwe Wereld’
Komende weken zullen niet alleen in Frankrijk de grote sterren van Europa samenkomen, ook in de USA komen de big stars van het hele Amerikaanse continent bijeen. En waar de stadions hierboven normaliter worden gevuld met fans van American Football, zullen aankomende maand de voetbalfans hun weg naar de stadions vinden, fans van de sport die de afgelopen jaren aan populariteit wint in de USA.

In 1994 werd de Major League Soccer opgericht. Sinds 1984 was er geen voetbalcompetitie meer in de Verenigde Staten en Canada, nadat de North American Soccer League uiteenviel. Om de kwaliteit van het Amerikaanse elftal hoog te houden had het land weer een competitie nodig. In 1996 startte tien teams, vijf in oost, vijf in west, aan de eerste jaargang van de MLS. Waar het gemiddelde toeschouwersaantal in het eerste jaar op 17.406 toeschouwers lag, daalde dat aantal naar een dieptepunt begin jaren ’00. De komst van superster David Beckham in 2006 was een meer dan goede promotor voor het Amerikaanse clubvoetbal. Na de Engelse superster volgde de jaren daarna steeds meer gearriveerde sterren, zoals Thierry Henry, Juninho, Frank Lampard, Steven Gerrard, Robbie Keane, David Villa en Andrea Pirlo maakte allemaal de stap. Maar ook terugkerende Amerikanen als Clint Dempsey, Michael Bradley, Jozy Altidore en Tim Howard droegen hier een steentje aan bij. Waar de competitie steeds serieuzer wordt genomen door spelers, is dat hetzelfde geval bij de fans. In 2015 kende de MLS met gemiddeld 21.574 bezoekers zijn beste jaar, waarmee het de 8e best bezochte voetbalcompetitie ter wereld was.

(Photo by Harry How/Getty Images)
David Beckham opende de weg voor veel sterren naar de MLS (foto door Harry How/Getty Images)

In 2016 is het aantal deelnemende clubs gegroeid naar twintig clubs. Veertien teams voetballen inmiddels in hun eigen voetbalstadion; zes clubs delen een stadion. Vijf van deze zes zijn wel bezig met het bouwen van een soccer specific stadium. Toch zijn deze stadions, met een capaciteit tussen de 18.000 en 40.000, niet geschikt voor voetbalwedstrijden waar een veelvoud op afkomen.

Het toernooi wordt gespeeld tussen 3 en 26 juni en is live te volgen via de betaalzender FOX Sports.