I’m Forever Blowing Bubbles klonk op donderdag 4 augustus 2016 voor het eerst door het Olympische Stadion in Londen. De Europese voorronde tegen NK Domzale was de vuurdoop voor The Hammers in hun nieuwe stadion, waar het Upton Park na 112 jaar voor verliet. Het gigantische stadion had de wereld vier jaar eerder in zijn greep tijdens de Olympische Spelen – op de kop af 4 jaar na de gouden plak voor Mo Farah op de 10 kilometer, de eerste Britse – en is vanaf vandaag als London Stadium thuishaven van West Ham United. De Londense club trok aan het langste eind na een lange strijd voor de stadionrechten. 

LEES OOK: Upton Park, Afscheid van een legende

Olympisch Stadion ten tijde van de Olympische Spelen, 2012

Op 6 juli 2005 werd in Singapore Londen verkozen als organisator van de Olympische Spelen van 2012. De Engelse hoofdstad, gezegend met een rits aan grote stadions was de organisatie wel een stadion met Olympische proporties schuldig. Deze zou er komen in de vorm van het 80.000 plaatsen tellende Olympisch Stadion, na Wembley en Twickenham het grootste stadion in de UK. Tussen 2008 en 2011 werd het stadion gebouwd. De Olympische Spelen vonden er plaats, werden een groot succes en na een maand verlieten de Olympiërs het Britse eiland met een hoop prachtige verhalen, London achterlatend met een peperduur sportpark. Men wilde kosten wat het kost voorkomen dat dit park een witte olifant zou worden zonder bestemming, zoals eerder in verschillende organisatie-steden is gebeurd. Daarom werd er al in een vroeg stadium een toekomstplan voor het Olympisch Stadion geschetst.

Hier komen de Londense clubs het verhaal binnen. Want verschillende clubs hadden wel een oogje op een groot nieuw stadion in de buurt. Met name Tottenham Hotspur en West Ham United. In eerste instantie nog afgeschrikt door het voornemen dat er niets mocht worden verandert aan het uiterlijk (met atletiekbaan) en doel (atletiek), toen dit later werd teruggedraaid meldde beide clubs zich opnieuw.

In februari 2011 wees het Olympisch Park-comité het voorstel van West Ham unaniem aan als toekomstplan voor het stadion. Een maand later gingen ook het regering en de burgemeester akkoord. Een maand later werd het besluit teruggedraaid, na een klacht over vermeende illegale staatssteun. Het Olympisch Stadion kwam opnieuw ‘op de markt’. West Ham toonde direct opnieuw interesse, net als Leyton Orient. Barry Hearn, voorzitter van Leyton, zei een groundshare met West Ham te overwegen, iets dat bij West Ham geen moment aan de orde was. Leyton Orient vocht elke beslissing die in hun nadeel viel tot de hoogste rechter aan, maar kon niet voorkomen dat West Ham United op 22 maart 2013 een 99-jarige huurdeal voor het Olympisch Stadion ondertekende.

Toenmalig Burgemeester Boris Johnson toonde zich verheugd met de deal: ‘Dit is een mijlpaal voor het Olympisch Stadion, die zo zijn toekomst verzekert. Dankzij deze deal trotseren wij de doemdenkers die zeiden dat het Olympisch Stadion een stoffig relikwie zou worden.’

Verbouwing
Het Olympisch Stadion onderging vervolgens een verbouwing om het vriendelijk te maken voor voetbalpubliek. De onderste ring zal opnieuw worden opgebouwd in de vorm van een aantal flexibele tribunedelen, die tijdens voetbalwedstrijden over de atletiekbaan geschoven zullen worden. Dit principe werd al toegepast eind 2015, toen er tijdens het WK Rugby enkele wedstrijden in het Olympisch Stadion werden gespeeld. Het oude dak werd vervangen door een nieuw dak van 45.000 m2, bijna twee keer zo groot als de vorige, die alle stoeltjes kon overdekken. De iconische driehoekige lichtmasten die eerst op het dak stonden, hangen nu ondersteboven aan het dak binnen het stadion. Er zal na de transformatie nog plaats zijn voor 60.000 mensen. De 429 miljoen pond kostende verbouwing werd tussen augustus 2013 en eind 2015 uitgevoerd.

London Stadium
Bespeler: West Ham United
Capaciteit:
60.000
Geopend:
2011
Verbouwd:
2013-2016

LEES OOK: West Ham hoopt draai te vinden na een verloren jaar in het London Stadium