Wie de lijst van Nederlandse voetbalstadions bekijkt, zal De Goffert niet al te veel opvallen. Het is met 12,500 zitplaatsen bij lange na niet de grootste van Nederland en NEC is op zijn best een goede middenmoter in de Eredivisie. Toch heeft De Goffert een meer dan interessante geschiedenis in het Nederlands voetbal.

Tijdens de oplevering was De Goffert namelijk het derde grootste stadion van Nederland, na De Kuip en het Olympisch Stadion. Het werd gebouwd als onderdeel van het Goffertpark, het nieuwe stadspark van Nijmegen. De bouw van het stadion kwam volledig op rekening van Nijmeegse werklozen, net als in diezelfde periode in Utrecht gebeurde. De zes meter diepe kuil waar de tribunes op gebouwd zijn, zijn volledig met de hand uitgegraven, tot zwaar ongenoegen van de werkers. Zo kreeg het stadion de passende en veelzeggende bijnaam de Bloedkuul.

Nijmegen kende in het openingsjaar van De Goffert in 1939 twee voetbalclubs; NEC en Quick. Deze clubs kwamen in aanmerking om in De Goffert te komen spelen, maar beiden bedankte vriendelijk en gaven de voorkeur aan hun eigen sportcomplexen elders in de stad. Pas in 1942 speelde de twee clubs een testwedstrijd in het stadion, waar 15,000 mensen op af kwamen. Hoewel een toeschouwersaantal om tevreden mee te zijn, bleven de clubs bij hun eerdere standpunt. Als NEC aan het eind van de oorlog hun sportpark moet verlaten omdat de geallieerden er hun basis van hebben gemaakt. Door oorlogsschade was het park al eerder flink beschadigd. Vanaf 1945 heeft De Goffert dan eindelijk een vaste bespeler.

Als groot stadion heeft De Goffert in de jaren een redelijke rol gespeeld in het Nederlandse voetbal. In 1949 was het het decor voor Neerlands eerste supercup, tussen kampioen SVV en bekerwinnaar Quick. In 1958 was het gastheer van de beslissingswedstrijd voor het kampioenschap, tussen DOS en SC Enschede. In 1977 was het decor voor de bekerfinale tussen FC Twente en PEC Zwolle (3-0 n.v.). In 1983 vond de terugwedstrijd van de bekerfinale er plaats, die NEC net als de heenwedstrijd met 3-1 verloor van Ajax. Eind jaren 70 speelt het Nederlands Elftal er tevens drie interlands.

Renovatie
Ouderdom en veiligheidsvoorschriften deden de capaciteit in de jaren 90 terugdringen tot 5,000 plaatsen. De oude Goffert voldeed allang niet meer aan de veiligheidsvoorschriften en er werd besloten dat NEC het nieuwe millennium in zou gaan in een nieuw stadion. Januari 2000 werd het stadion officieel geopend met een wedstrijd tegen Anderlecht, al maakte NEC al het hele seizoen gebruik van het nieuwe stadion. De nieuwe tribunes zijn direct tegen het veld aangebouwd, plaats gevend aan 12,500 mensen. De contouren van de oude aarden tribune zijn nog te zien buiten het stadion.

De Goffert
Bespeler: NEC Nijmegen
Capaciteit:
12.500
Geopend:
1939
Verbouwd: 
1999