Maine Road zal bij de City-supporters die voor de komst van de Abu Dhabi United Group al fan waren nog mooie herinneringen ophalen. Van 1923 tot 2003 was Maine Road de thuishaven van de blauwe club van Manchester. Tijdens de laatste wedstrijd op Maine Road was er plek voor 35.150 man, waar in hoogtijdagen plaats was voor meer dan het dubbele. Waar uitbreiding lange tijd ook een optie was, werd er uiteindelijk gekozen om te verhuizen naar het City of Manchester Stadium.

Commonwealth
Hoewel het stadion momenteel geheel aan voetbal te wijten is, herbergt het een voorgeschiedenis in de atletiek. Al vanaf 1989 waren er plannen voor een nieuw stadion ten behoeve van het Olympische Bid van Manchester voor het Spelen van 1996. De Noord-Engelse stad vloog er in de tweede stemronde al uit, en het voorgestelde stadion bleef een utopie. Begin jaren 90 deed Manchester opnieuw een gooi naar de organisatie van de Olympische Spelen, ditmaal die van 2000. Manchester overleefde twee stemrondes, maar in stemronde 3 kregen Beijing en de latere organisator Sydney meer stemmen. Uiteindelijk zorgde de organisatie van de Commonwealth Games ervoor dat Manchester eindelijk het stadion kon bouwen. Het ging hier wel om een uitgeklede versie van het stadion uit het bid voor de Olympische Spelen.

Tussen december 1999 en juli 2002 werd er aan de oostrand van Manchester gebouwd aan het nieuwe atletiekstadion. Ten tijde van de start van de Commonwealth Games bestond het stadion uit een afgerond overdekt hoefijzer, afgemaakt door drie losse noodtribunes aan de noordkant van het stadion. Na de Games werd het stadion geconverteerd naar een voetbalstadion. Dit tot onvrede van verschillende prominente atletiekfiguren, die graag een atletiekstadion in Engeland zouden willen zien. De gemeenteraad van Manchester zag echter geen heil in een voetbalstadion met een atletiekbaan eromheen, met als treffende redenen het olympisch stadion in München en Delle Alpi, die zorgde voor afgrijzen bij de voetbalfans. Ook een plan om een uitschuifbare onderste ring te maken werd (financieel) niet gesteund door zowel Manchester als Manchester City.

Football stadium
Als City op 11 mei 2003 haar laatste wedstrijd op Maine Road speelt, staat er elders in de stad een splinternieuwe voetbaltempel op ze te wachten. De noodtribunes waren vervangen door een doorlopende permanente tribune en de atletiekbaan vervangen door een extra ring stoeltjes. Hiervoor werd het veld verlaagd. De capaciteit steeg naar 48.000 zitplaatsen. De eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2003/2004 was de openingswedstrijd voor het City of Manchester Stadium. Voor 46.287 toeschouwers redde David Sommeil een punt voor The Citizens door in de blessuretijd de 1-1 te scoren. In het debuutseizoen van City in het nieuwe stadion speelde ze zich pas op de 36e speelronde veilig. Moeilijk voor te stellen in deze tijd, dat Manchester City voor het grote geld gewoon een modale club was. Daar kwam verandering in toen de Thaise zakenman en politicus Thaksin Shinawatra tachtig procent van de aandelen kocht in 2007, en een jaar later de Abi Dhabi United Group zich inkocht in de club. Sindsdien werden er al meer dan een miljard gepompt in de spelersgroep en groeide de club uit tot topclub van Engeland.

Niet alleen de spelersgroep werd onder handen genomen, ook het stadion kreeg een opknapbeurt. In 2010 werd het veld en het interieur van het stadion onder handen genomen, en in oktober werd er met de gemeente nieuwe afspraken gemaakt over de lease van het stadion. Hierdoor kreeg de club de naamrechten in eigen handen, die vrij snel werden verkocht aan de vliegtuigmaatschappij Emirates. De successen in het blauwe Manchester zorgde voor een vergrote interesse bij het publiek, en het stadion zat vrijwel elke wedstrijd vol. Daarom werd er tussen april 2014 en augustus 2015 een derde ring op de zuidtribune gebouwd. Deze nieuwe ring creëerde 6.000 extra plaatsen, wat de capaciteit op 55.000 bracht. Er zijn plannen om de noordtribune eenzelfde behandeling te geven, al is er nog niet bekend wanneer en of dit zal gaan gebeuren.

etihad_stadium02
De render van de voorgestelde uitbreiding van de Noord- en Zuidtribune. De zuidtribune is inmiddels uitgebreid.

Etihad Stadium
Bespeler: 
Manchester City
Capaciteit: 
55.097
Geopend: 
2002
Verbouwd:
 2002-2003, 2014-2015

Topwedstrijden
Zenit St. Petersburg – Glasgow Rangers 2-0 (UEFA Cup)