Waar het vaak Bayern München is die de klok slaat in de Bundesliga, vechten daarachter een aantal clubs om de status van op-één-na-beste club. Hoewel Hamburger SV met drie landstitels niet een kanshebber lijkt op deze titel, zijn er inclusief Bayern maar vier clubs die vaker kampioen werden dan HSV. Daarnaast is de club met een Europacup I en II in de prijzenkast ook in Europa geen kleine jongen. Des te pijnlijker is het om te zien hoe de club er vandaag de dag aan toe is. De laatste jaren is het een sportief drama in de Hanzestad. De club kon zich twee jaar op rij met pijn en moeite behouden voor de Bundesliga, door beide keren de promotie/degradatie play-off te winnen. In 2018 viel dan toch het doek voor Die Rothosen, en degradeerde het voor het eerst in haar historie naar de 2.Bundesliga. Ondanks de opeenstapeling van teleurstellingen voor de fans van HSV, is het Volksparkstadion nog steeds elke thuiswedstrijd voor een vrijwel uitverkocht huis. Zij laten Die Rothosen niet in de steek.

Het is 1963 als HSV samen met 15 andere clubs begint het eerste seizoen van de Bundesliga. Hiervoor waren er vijf competities binnen Duitsland, verdeeld over Noord, West, Zuid, Zuid-West en Berlijn. Het is pas in dit jaar dat HSV zijn intrek neemt in het Volksparkstadion, na eerder jaren op Sportplatz Rothenbaum te hebben gespeeld. Het Bahrenfelder Stadion werd gebouwd in 1925, maar had geen vaste bespeler. De eerste wedstrijd in het stadion was tussen Hamburg SV en Altonaer FC 1893 (2-3), op dat moment de twee grootste clubs in Hamburg.

Tussen 1951 en 1953 werd het stadion gerenoveerd en omgedoopt tot het Volksparkstadion. Hiervoor werd veel materieel gebruikt uit de Hamburgse wijk Eimsbüttel, die door de geallieerden hevig gebombardeerd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bood plaats aan 75,000 toeschouwers. De tribunes lagen in een grote ovaal langs de atletiekbaan van het stadion, de korte zijdes terraces, de lange zijdes deels overdekte zitplaatsen. Een typisch Duits stadion voor die tijd. Het Volksparkstadion was tijdens de eindtoernooien van 1974 en 1988 in Duitsland beide keren gastheer. In 1974 was het het decor voor de enige interland ooit tussen de BRD (West-Duitsland) en de DDR (Oost-Duitsland). Ondanks dat de BRD het toernooi in eigen land won, verloren ze de wedstrijd tegen de DDR verrassend met 1-0. En in 1988 behaalde het Nederlands Elftal hier de finale van het EK, door met 2-1 van West-Duitsland te winnen, een wedstrijd waarvan iedereen de iconisch woorden ‘Het Volksparkstadion is van Oranje‘ van Evert ten Napel nog wel voor de geest kan halen.

Renovatie
De optelsom van ouderdom, een niet overdekt stadion en staanplaatsen was de reden dat in 1998 het oude Volksparkstadion vanaf de grond opnieuw werd opgebouwd. Nadat het oude stadion gesloopt was werd het veld 90 graden gedraaid, zodat het beter kon profiteren van het zonlicht. Als Duitsland en Griekenland in september 2000 het stadion heropenen, heeft HSV een prachtige thuishaven met tribunes dicht op het veld, tribunes die 67,000 mensen kunnen herbergen. Daarboven hing een imposant dak, dat alle toeschouwers in de toekomst van een nat pak weerhoudt. De eerste competitiewedstrijd is gelijk een flinke; de Nordderby tussen HSV en Werder Bremen. HSV zegeviert met 2-1, door goals van Barbarez en Herztsch. De eerste Champions League-wedstrijd van HSV, voor het eerst sinds de nieuwe opzet van het toernooi, eindigde in een spectaculaire 4-4 tegen Juventus.

In 2001 verkocht HSV de naamrechten van het stadion voor 15 miljoen aan AOL. HSN Nordbank betaalde vervolgens in 2007 25 miljoen voor dezelfde rechten. Van 2010 tot 2015 heette het stadion de Imtech Arena, sinds dat contract afliep heet het stadion weer gewoon Volksparkstadion, een naam die de supporters van HSV nimmer zijn gestopt te gebruiken.

Volksparkstadion
Bespeler:
Hamburger SV
Capaciteit:
67.000
Geopend:
1925
Verbouwd:
1951-1953, 1998-2000

Topwedstrijden
2010: Atlético Madrid – Fulham 2-1 (Europa League)