Wie Liverpool zegt, zegt al snel The Beatles. De band is het beroemdste exportproduct van de havenstad aan de Mersey, maar niet ver daarachter staan de twee succesvolle voetbalclubs die namens de stad in de Premier League uitkomen. Epicentrum van het voetbalhart van Liverpool is Stanley Park, een stadspark geflankeerd door de twee voetbalstadions die de stad rijk is.

Beiden clubs stonden aan de bakermat van het Engelse voetbal; Everton was erbij toen de competitie werd opgericht in 1888, Liverpool sloot vier jaar later aan. Beide clubs vertolken tot de dag van vandaag een belangrijke rol in de Premier League, de hoogste divisie van het Engels voetbal waar beide clubs al respectievelijk 113 (Everton) en 101 (Liverpool) seizoenen in spelen. Everton speelt haar thuiswedstrijden op Goodison Park, Liverpool op Anfield Road. Hemelsbreed zijn deze stadions slechts enkele honderden meters van elkaar verwijderd.

De geschiedenis van Anfield Road begon in 1884. Toen werd het stadion gebouwd als stadion voor Everton FC. Op 27 september 1884 werd het stadion ingehuldigd met een wedstrijd van Everton tegen Earlestown, die met 5-2 werd gewonnen door de nieuwe thuisclub. Everton werd in 1891 voor het eerst kampioen van Engeland.

John Houlding, eigenaar van Anfield en nauw betrokken bij het oprichten van Everton, besloot de huur van het stadion te verhogen, wat Everton deed besluiten Anfield te verlaten en zelf een nieuw stadion te bouwen. Dit stadion werd Goodison Park, aan de andere kant van Stanley Park. Houlding bleef achter met een stadion zonder ploeg. Hij besloot een nieuwe club op te richten. Hij noemde deze club eerst Everton Athletic, maar nadat de FA deze naam om voor de hand liggende redenen weigerde, veranderde hij de naam naar Liverpool FC. In 1894 kon de club toetreden tot de First Division.

anfield-main-stand-1906 Bouw van de Main Stand in 1906

In 1895 werd de Grand Stand gebouwd, aan de westelijke lange zijde. In 1903 en 1906 verrezen er aan de korte zijdes twee tribunes. De zuidelijke tribune die in 1906 werd gebouwd kreeg de naam The Spion Kop, ter nagedachtenis aan de omgekomen soldaten in de Zuid-Afrikaanse boerenoorlog. Deze tribune werd in 1928 flink onder handen genomen. Hierna kon Anfield 30.000 mensen verbergen.

Anfield in 1974 Anfield in 1974

Renovaties van het stadion volgde in de jaren ’60. Kemlyn Road (oost) en de Anfield Stand (noord) werd opnieuw gebouwd, gevolgd door de Main Stand in 1973. Vanaf de jaren ’80 onderging Anfield al langzaam de metamorfose van staantribune naar all-seater, een proces dat in 1994 compleet afgerond is. In 1992, op het eeuwfeest van Liverpool FC, werd tevens de nieuwe Centenary Stand gehuldigd. De oude Kemlyn Road Stand had een tweede ring gekregen. In 1998 kreeg ook de Anfield Stand een tweede ring. Het resultaat was een atmosferisch stadion met 45.522 zitplaatsen, de thuishaven van één van de meest trouwe fans van de wereld.

Toekomst
Lange tijd werd er gewerkt aan een plan voor een nieuw stadion voor Liverpool in Stanley Park, een plan gesteund door de Amerikaanse eigenaren. Dit plan vond echter door de crisis geen doorgang. Onder de nieuwe eigenaar John W. Henry werd gekozen voor de renovatie en expansie van het iconische Anfield Road. In de zomer van 2016 werd de laatste hand gelegd aan de uitbreiding van de Main Stand, die in twee delen heeft plaatsgevonden: De bouw van een nieuw betonnen geraamte boven de bestaande tribune, en de verbouwing om het bestaande deel op te nemen in het nieuwe deel. De tribune werd in september officieel in gebruik genomen, waardoor Anfield’s nieuwe capaciteit 54.167 bedraagt. Hierdoor is het het vijfde grootste stadion van de Premier League.

Anfield Road
Bespeler: Liverpool FC
Capaciteit: 
54.167
Geopend: 
1884
Verbouwd:
2015-2016

Anfield tijdens het afgelopen seizoen. Het geraamte van het nieuwe gedeelte is geheel gebouwd bovenop de oude Main Stand. Anfield tijdens het afgelopen seizoen. Het geraamte van het nieuwe gedeelte is geheel gebouwd bovenop de oude Main Stand.
Main Stand Anfield 2016 De huidige Main Stand