Bijna alle extra trams waren propvol en lange rijen auto’s snorden van en naar het stadion. De toeschouwers waren op de onoverdekte plaatsen gewapend met regenjassen en parapluies en iedereen wachtte met belangstelling het oogenblik af waarop het stadion in gebruik zou worden genomen.

Het Utrechts Nieuwsblad wijdde de dag na de officiële opening van Stadion Galgenwaard een hele pagina aan het grootste evenement in Utrechts eerste stadion, waar meerdere sporten beoefend konden worden. De opening betrof niet alleen een openingsceremonie, er waren ook atletiek-, wielren-, handbal-, motor- en voetbalwedstrijden.

Het stadion was ontstaan vanuit de behoefte in de stad Utrecht aan een plek waar verschillende sporten beoefend konden worden. Het oog viel op het perceel de Galghenwert aan de Kromme Rijn net buiten de stad. Galghenwert deed in de 16e eeuw dienst als executieplaats en werd later eeuwenlang gebruikt voor land- en tuinbouwdoeleinden.

Stadion Galgenwaard, 1975 – Fotodienst GAU / collectie Het Utrechts Archief

Ondanks een aantal bezwaren werd er in 1935 begonnen aan de bouw van het stadion. De bouw was een werkgelegenheidsproject van het ministerie van Binnenlandse Zaken, gefinancierd met rijkssubsidie. In de stad Utrecht zat toentertijd een kwart van de inwoners zonder werk. Tweeënhalf jaar, 48 uur per week werkten honderd bouwvakkers continu aan het nieuwe stadion.

Hemelvaartsdag 1936 werd dus zoals gezegd het stadion geopend. Als het enige stadion van de stad werd het de thuisbasis van de Utrechtse voetbalclubs Hercules en DOS. Vreemd genoeg waren het echter Sparta en ADO die het stadion opende, drie dagen voordat DOS er zijn eerste wedstrijd zou spelen. Het stadion telde zo’n 13.000 plaatsen. Het is DOS die eind jaren ’50 uitgroeide tot een geduchte kandidaat voor de Nederlandse prijzen. In het seizoen 1957/1958 doet het tot het eind mee om de titel. Op de een-na-laatste speelronde van de competitie werd VVV in de Galgenwaard met 6-1 opzij gezet, mede dankzij vier doelpunten van de Tonny van der Linden, de absolute vedette van die tijd. Doordat koploper SC Enschede die dag verliest is een Utrechts kampioenschap opeens dichterbij dan ooit. Een gelijkspel in de laatste wedstrijd brengt DOS en SC Enschede naast elkaar, wat leidde tot een beslissingswedstrijd in De Goffert. De ware uitputtingsslag wordt uiteindelijk gewonnen door DOS, na een goal van Tonny van der Linden in de derde verlenging. Enkele maanden later ontving DOS in een uitverkochte Galgenwaard Sporting Lissabon, als affiche van de Europacup I. Als in 1970 de Utrechtse voetbalclubs Elinkwijk, DOS en Velox fuseren en FC Utrecht ontstaat, wordt Galgenwaard hun thuisbasis. De eerste wedstrijd van de FC is een Intertoto-wedstrijd tegen het Deense Hvidovre.

Het nieuwe stadion in aanbouw, 1981 – Fotodienst GAU / collectie Het Utrechts Archief

Eind jaren ’70 is de behoefte aan stadion-nieuwbouw groot. De capaciteit van de Galgenwaard is in 1956 met 8500 plaatsen vergroot, maar in 1977 komen er amper 7000 mensen kijken naar FC Utrecht. Met name comfort en veiligheid is iets wat het stadion niet langer te bieden heeft. Eind 1980 stemde de gemeente Utrecht in met nieuwbouw. Op 20 april 1981 speelde FC Utrecht haar laatste wedstrijd in de oude Galgenwaard; Een dag later staat de sloop van het stadion gepland. De supporters nemen echter het heft in eigen handen. Direct na het fluitsignaal werd het veld bedolven onder de supporters, die eigenhandig het stadion met de grond gelijk maakte. Enkele memorabilia gaan mee naar huis, wat overbleef is de ravage dat ooit Galgenwaard was. Tot de oplevering van het nieuwe stadion speelt Utrecht haar wedstrijden op een opgetrokken noodstadionnetje op het Veemarktterrein. Het amateurterrein in Tuindorp-Oost is voorzien van houten tribunes, om zo de supporters genoeg plaats te bieden. In augustus 1982 werd het Stadion Nieuw-Galgenwaard geopend, tegen Southampton.

Stadion Nieuw-Galgenwaard gold bij oplevering als één van de modernste en veiligste stadions van Europa. 12.000 zitplaatsen, 8.000 staanplaatsen, 30.000 m2 kantoorruimte onder de tribunes en in de hoeken en een gracht in plaats van hekken. Het stadion werd geprezen in het Taylor-rapport en werd zo een symbool voor kleine en middelgrote clubs.

Aanbouw van de zuidtribune, met daarachter de sporthal – Fotodienst HUA / collectie Het Utrechts Archief

Door de toegenomen populariteit van FC Utrecht werd in 2000 de eerste paal geslagen voor een renovatie van het stadion. In vier fases zou de capaciteit naar ruim 25.000 getild worden. In de zomer van 2001 werd de nieuwe hoofdtribune als eerst onthuld. Deze tribune was verrijkt met 44 skyboxes bovenop de oude tribune. Vervolgens werden achtereenvolgend de Zuidtribune, Bunnikside (oost) en de Cityside (west) onder handen genomen. De eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2004/2005, op 22 augustus tegen RBC, was de eerste in een volledig verbouwd Galgenwaard. Een jaar later vond de finale van het WK onder 20 jaar plaats in Nederland, en werd de finale in de Galgenwaard gespeeld. Argentinië won met 2-0 van Nigeria, dankzij twee benutte penalty’s van ene Lionel Messi.

Een veel gehoorde klaagzang bij de supporters van FC Utrecht zijn de open hoeken, die ervoor zorgen dat het geluid van de supporters wegglipt uit het stadion en de wind binnenlaat. Er is door verschillende groepen gekeken naar creatieve oplossingen om de hoeken dicht te bouwen, maar een oplossing is hier nog niet voor gevonden. De hoeken dichtbouwen is vooralsnog geen optie, daar het stadion zelden uitverkocht is.

Stadion Galgenwaard
Bespeler: FC Utrecht
Capaciteit:
23.750
Geopend:
1936
Verbouwd:
1981-1983, 2000-2004